Projekcije svake srijede
0

Otvorena treća Smotra etnološkog filma u Bijeljini

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Projekcijom filmova "Usamljeni Samarićanin" i "Zubanje u Dubici" večeras je u Muzeju Semberije u Bijeljini otvorena treća Smotra etnoloških filmova.

Konzervator Muzeja Snežana Antić rekla je da hrvatski film "Zubanje u Dubici" govori o običaju iz BiH "zubanju", pomoću kog se bira ciganski car.

"Takmičari pokušavaju da zubima uhvate jabuku koja visi na končiću i onaj koji prvi uhvati postaje romski car i ima obavezu da pomaže Romima tog grada, ali vremena se mijenjaju, kao i običaji", rekla je Antićeva i pozvala građane da pogledaju neke od filmova iz programa ovogodišnje Smotre.

Ona je dodala da film "Usamljeni Samarićanin" govori o maloj vjerskoj sekti koja polako izumire.

"To je dirljiva priča o odnosu oca i kćerke koja postavlja univerzalna pitanja o pripadnosti, vjeri i identitetu. Junaci ove priče su primorani da se suoče sa izolacijom onih koji biraju svoj put u zatvorenom plemenskom svijetu", rekla je Antićeva.

Ona je dodala da će na trećoj Smotri etnoloških filmova biti prikazana dva filma koja su osvojila prve nagrade na 21. Međunarodnom takmičenju etnoloških filmova u Beogradu.

Naredne srijede, 12. decembra, bit će prikazan njemački film "Košmar vjerovanja" koji je dobio prvu nagradu studentskog žirija na ovom takmičenju, te italijanski film "Bunar – glasovi vode iz Etiopije".

Za dvije sedmice bit će prikazan i australijski film "Susret" koji je dobio prvu nagradu stručnog žirija na Međunarodnom takmičenju u Beogradu.

Tokom ovogodišnje Smotre etnoloških filmova, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu, biće prikazano devet filmova iz Izreala, Hrvatske, Srbije, Španije, Italije, Australije i Njemačke.

Filmovi će biti prikazivani svake srijede u decembru s početkom u 18.00 sati, a ulaz je besplatan.