"Modul Memorije"
0

Otvorena konferencija posvećena odnosu umjetnosti i historije

FENA
"Umjetnost i sjećanje - Umjetnička istina i odgovornost spram prošlosti" naziv je dvodnevne konferencije čiji je rad počeo danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, trećeg dana kulturološkog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS "Modul Memorije".

Umjetnici, istaknute javne ličnosti i profesori iz cijele regije razgovarat će dva dana o odnosu umjetnosti i prošlosti, kao kategorije koja spada u jedno od suštinskih pitanja s kojim se susreću građani zemalja bivše Jugoslavije.

Učesnici skupa razmatrat će ulogu umjetnika u definiranju tog problema, njihovom odnosu prema prošlosti ove regije, istini te ideji sjećanja, ali i izuzetnoj odgovornosti koju nose.

U uvodnoj riječi profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i književni kritičar Muhamed Dželilović ukratko je podsjetio na ratna dešavanja iz nedavne prošlosti zemalja bivše Jugoslavije te postavio paralelu s ulogom umjetnika u ratnom i postratnom periodu, a posebno u kontekstu budućnosti i njihovoj odgovornosti u prevazilaženju podijeljenog društva.

"Ova zemlja je oduvijek bila dramska i andrićevski most na kojem se ne da živjeti. Nakon neviđenog krvavog sukoba, kancerogena bolest cijelog bh. društva još ne jenjava - i 15 godina nakon rata na bh. sceni se nastavlja ratovanje etnonacionalizama", kazao je on.

Podvukao je također da je separacija i fragmentacija realnosti, koja je počela tokom i nakon rata, nastavljena i danas. On je mišljenja i da medijsko-politička stvarnost onemogućuje umjetnicima da povezuju događaje i historiju.

"Manipuliše se događajima, mrtvima i kostima najmilijih. Svaki umjetnik koji ima imalo osjećaja odgovornosti bježi od ideološkog diskursa", kazao je on.

Ukazao je i na pojavu da takva društvena zbilja vodi do pomračenja historije, zbog čega danas u BiH postoje tri njene varijante.

"Postoji težnja da se nesporazumi trajno utemelje. Tri suparnička tumačenja insistiraju na različitim istinama. Ovdje se ne ispisuje iznova ista istorija, već piše neka nova", istaknuo je.

Dželilović je izlaganje zaključio stavom da je odgovornost prema prošlosti i umjetnosti uvijek i odgovornost prema budućnosti.

Filmska rediteljica i predstavnica producentske kuće FAMA Suada Kapić predstavila je edukacijski projekt "Vodič za preživljavanje", istaknuvši da on zajedno s projektom "Opsada Sarajeva" donosi uzorak govorne istorije - svjedočenja više od 5.000 građana Sarajeva odmah nakon rata.

Ona je mišljenja da će istinita rekonstrukcija ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije biti jako teška danas, nakon 15 godina, te da će za takav cilj biti potreban iznimno veliki uzorak svjedočanstava iz svih krajeva bivše države.

Za sutra je najavljeno izlaganje direktorice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, te drugih istaknutih gostiju iz Slovenije, Srbije i BiH.

Konferenciju organiziraju MESS i Fond za humanitarno pravo.