Brčko
0

Otvorena izložba slika brčanskih slikara

FENA
U sklopu manifestacije "Savski cvijet 2009" sinoć je u Brčkom otvorena izložba dvadesetak slika brčanskih likovnih umjetnika, članova "Likum" iz Brčkog.

Okupljenim ljubiteljima likovne umjetnosti obratio se predsjednik "Likuma" Zvonko Marić kazavši kako je ovo već šesta izložba njihovih radova nastalih na likovnim kolonijama u sklopu kulturno-športske manifestacije "Savski cvijet".

Član "Likuma" akademski slikar Nenad Nestorović kazao je "da se zvjezdanog neba i ljudskog lica nikad ne može nagledati, pa tako ni umjetnosti".

On je istaknuo da su njegove kolege došli do svog prepoznatljivog izraza i rukopisa tako da iz kolonije u koloniju mijenjaju samo slikarsku tehniku.

U ime Vlade Brčko distrikta slikare i ljubitelje njihove umjetnosti pozdravio je predstojnik Odjela za javni registar Zekerijah Osmić, koji je i simbolično otvorio izložbu.

Inače, danas u Brčkom počinje s radom i likovna kolonija "Savski cvijet", koja je okupila dvadesetak slikara iz BiH, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Rumunjske.