Galerija Novi Grad
2

Otvorena izložba reprodukcija bh. slikara Behaudina Selmanovića Selmana

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izložba reprodukcija bh. slikara Behaudina Selmanovića Selmana otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad.

Orgaizator izložbe je Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić, a direktorica Fondacije Amina Rizvanbegović-Džuvić istakla je da je ova izložba dio projekta "Ime moje škole" koji sadržava aktivnosti o priznatim ličnostima po kojima su novogradske osnovne škole dobile ime.

Dodala je da projekt podrazumijeva izradu promotivnih materijala, panoa i izložbu koja je namijenjena za učenike te škole kako bi više naučili o tim osobama.

"Selmanović je jadan od najboljih bh. slikara, ali je nepoznat čak i u školi koja je po njemu dobila ime i pokazala se potreba da se prikaže njegovo slikarstvo da bi i posjetioci i djeca znali o kome se radi", pojasnila je.

Posjetitelji mogu vidjeti reprodukcije Selmanovićevih djela koje su namjenski izrađene za ovu priliku i podijeljene su u tri teme - figure, pejzaži i mrtva priroda, što su njegove omiljene teme. Izložba će biti otvorena do 9. novembra.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Hamdija Dizdar govorio je o važnosti Selmanovića u historiji bh. umjetnosti, ističući da je on, iako samozatajan, imao veliki uticaj na ostale umjetnike.

Behaudin Selmanović Selman, jedan od najznačajnijih bh. slikara, rođen je u Pljevlju 1915. godine, a umro je u Sarajevu 1972. godine. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Behaudina Selmanovića, Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića je u novembru 2015. godine organizovao niz aktivnosti koje su imale za cilj da pokrenu pitanje značaja ovog umjetnika i njegovog stvaralaštva.