Sarajevo
0

Otvorena izložba "Enigma lutke"

FENA
Izložba "Enigma lutke" koja se bavi temom lutke u bh. umjetnosti otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Izložba tematizira lutku kao predmet koji je našao svoje mjesto u svakom segmentu života.

Tako se na izložbi mogu vidjeti različiti pristupi, kao i različite tehnike koje za osnovni cilj imaju dočarati svijet lutke.

Na izložbi su predstavljena djela umjetnika različitih generacija i senzibiliteta, koji su se izražavali u različitim likovnim disciplinama, od slikarstva, skulpture, crteža, grafike, fotografije, grafičkog i produkt dizajna do instalacije.

Lutka kao tema ili detalj umjetničkog djela je zanimljiva pojava ili fenomen zbog svoje raznovrsnosti likovnog i idejnog predstavljanja ali i tumačenja odnosno interpretacije i kao takva lutka je sagledana u radovima mogih umjetnika.

Između ostalih, lutka je u radovima, Romana Petrovića, Ljube Laha, Franje Likara, Ibrahima Ljubovića, Radmile Jovandić-Đapić, Ede Numankadića, Mustafe Skopljaka, Jusufa Hadžifejzovića, Milomira Kovačevića Strašnog, Branka Bačanovića, Slobodana Bobe Perišića, Enisa Selimovića, Anura Hadžiomerspahića, Danila Krese, Borisa Glamočanina, Elma Alić i Lejle Čehajić.

Jedan poseban segment izložbe su djela umjetnika koji su se okušali i iskazali u idejnom, likovnom rješenju lutaka iz lutkarskih predstava i time obilježili lutkarsku scenu u BiH: Aiše Pengov, Ivice Bileka, Hele Volfart-Kojović, Milivoja Bokića, Dobrivoja Bobe Samardžića,Vanje Popović, Mirjane Čistopoljski, Adile Čenanović Diman, te polaznika Studija lutkarstva Janje Stijepić, Irme Vatrić, Naide Begović, Jasminke Božute, Ene i Elmaje Bavčić, Andree Soldo i Samine Zajko.

Autor postavke je kustosica Umjetničke galerije BiH Dragana Brkić.

Pokrovitelji izložbe su Program za kulturu Švajcarske za zemlje zapadnog Balkana (Swiss Cultural Progamme in the West Balkan) i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH.