Kultura
2

Otvoren XIV bh. festival drame: Vlatko Stefanovski Trio napunio pozorište u Zenici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Makedonski kantautor i gitarista Vlatko Stefanovski Trio večeras je u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici svojim koncertom otvorio XIV bh. festival drame na kojem će biti izvedeno 45 programskih sadržaja, a koji će biti održan u periodu od 7. do 17. maja.

Pozdravnu riječ Festivala održao je direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici Hazim Begagić koji je istakao kako je i ovogodišnji festival realizovan uz pomoć Grada Zenice.

"Radjemo da smo mi u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici velikim slovima uspjeli upisati Zenicu na regionalnu festivalsku listu. Zahvale idu našim sponzorima i pokroviteljima, prvenstveno Gradskoj upravi Zenice bez čije pomoći ne bi bio moguće realizirati festival u ovom postizbornom vremenu kad se druge razine vlasti bave važnijim pitanjima podjele direktorskih fotelja zbog čega nisu stigli raspisati natječaj pomoći kulturi", izjavio je Begagić.

On je još dodao da će u narednih 11 festivalskih dana biti održano 35 pratećih sadržaja, dok će se devet predstava takmičiti za najprestižniju nagradu bh. festivala. Osim bh. teatara zeničkoj publici će se predstaviti i teatri iz Srbije, Austrije i Republike Turske.

Vlatko Stefanovski zeničku publiku je zabavljao puna dva sata, a posjetioci koji su ispunili Plavu dvoranu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica do posljednjeg mjesta, njegov izlazak na binu, ali i svaku izvedbu su nagradili velikim aplauzom.

"Velika mi je čast da sam večeras ovdje nakon mnogo godina i da svojim nastupom otvaram ovaj bh. festival drame", kazao je Stefanovski, nakon čega je publici odsvirao i otpjevao pjesmu "Seir" koja je ujedno i naziv posljednjeg albuma.

Jedan od najboljih gitarista sa ovih prostora sa svojim triom će već sutra nastupati u tuzlanskom BKC-u sa početkom do 20 sati.