Kultura
0

Otvoren 13. Sarajevo film festival

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Simultanim projekcijama filma "Teško je biti fin" bh. reditelja Srđana Vuletića u Narodnom pozorištu Sarajevo i kinu Heineken Open Air u petak uvečer svečano je otvoren 13. Sarajevo film festival.

Brojni gosti, među kojima i ekipe filmova "Teško je biti fin" te makedonskog "Ja sam iz Titovog Velesa" koji će biti prikazan sutra, kao i mnogi glumci, javne osobe i one iz političkog života, prošetale su i fotografirale se na crvenom tepihu. Zvaničnom otvaranju prethodio je tradicionalni prijem u Konaku, kojeg zajednički svake godine za goste i zvanice Festivala organiziraju Federalno ministarstvo kulture i sporta te SFF.

Ministar kulture i sporta FBiH Gavrilo Grahovac tom je prigodom naglasio kako Sarajevo film festival iz godine u godinu bilježi sve veći broj gostiju i filmskih autora iz cijelog svijeta, filmova u Takmičarskom dijelu programa te svjetskih premijera. "Sarajevo film festival se bez imalo rezervi potvrdio kao iznimno vrijedan i verificiran filmski festival s fokusom na regionalnu produkciju. Pozdravljen je od mnogih autora, majstora i velemajstora filmskog svijeta", kazao je Grahovac. Njegova je ocjena i kako je SFF danas postao jedinstven i prepoznatljiv bosanskohercegovački proizvod te je i veliko zadovoljstvo biti središtem filmske regije u kojoj participira niz zemalja.

Mnogobrojne goste pozdravio je i direktor SFF-a Mirsad Purivatra, također podsjetivši na odluku SFF tima da još prije pet godina u fokus stavi regionalnu kinematografiju, kada je ujedno i bh. film počeo bilježiti velike uspjehe. Stoga je, smatra Purivatra, uloga Federalnog ministarstva kulture i soprta te Fondacije za kinematografiju u tim godinama, kao i danas, bila od presudnog značaja. To dokazuju i mnoge međunarodne nagrade koje su do sada u svoju zemlju donijeli bh. autori.

Nakon projekcije filma "Teško je biti fin" u Narodnom pozorištu, slijedila je i ona u kinu Heineken Open Air, a zatim prijem u Vijećnici koji je uz SFF priredila i Gradska uprava uz gradonačelnicu Semihu Borovac. Trinaesto izdanje SFF-a obilježit će čak 16 svjetskih premijera, 12 međunarodnih te više od 50 regionalnih.