Nagrade Hasan Kaimija
0

FOTO / Omeru Nakičeviću nagrada za životno djelo

FENA
Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Hasan Kaimija održanoj sinoć na Kula Gradu iznad Zvornika, povelja za životno djelo dodijeljena je dr. Omeru Nakićeviću, a za najbolje djelo iz oblasti znanosti objavljeno u 2010. godini nagradu je dobio Adnan Jahić za knjigu "Islamska zajednica u vrijeme monarhističke Jugoslavije".
Adnan Jahić
Adnan Jahić
Nagrade su dodijelili vojni muftija Ismail ef. Smajlović i Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Ceremonija je upriličena pod otvorenim nebom između zidina Starog grada Zvornika. Pred velikim brojem posjetitelja poeziju su čitali bosanskohercegovački pjesnici: Mile Stojić, Mehmed Đedović, Hadžem Hajdarević, Dragan Marjanović, Goran Samardžić, Husein Hasković, Nijaz Alispahić i Fadila Nura Haver.

Nagrade Hasan Kaimija dodijeljene su također i učenicima osnovnih i srednjih škola koji su se natjecali na literarnom natječaju na zadanu temu.

Bogat kulturni i vjerski program u okviru devetih Dana Hasana Kaimije planiran je i danas i sutra, na Kula Gradu, u Sapni, Vitinici i samom gradu Zvorniku.

Danas je promovirana knjiga Saliha Smajlovića "Kad bi kosti govorile", te upriličena izložba levhi Abdulaha ef. Mujanovića. Dani Hasana Kaimije završavaju sutra mevludom i narodnim veseljem na Kula Gradu.