Kultura
40

Olimpijci, sretno: U Zenici otvorena izložba fotografija u čast Tuki, Pezeru i Aliću

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenički fotografi Muhamed Tunović i Mirza Subašić u Muzeju grada Zenice danas su sugrađanima predstavili izložbu fotografija "Olimpijci, sretno".

Fotografije na kojima su predstavljeni počeci zeničkih olimpijaca Amela Tuke, Hamze Alića i Mesuda Pezera izloženi su u zeničkom muzeju sa ciljem da se povodom otvorenja Olimpijskih igara u Riju, na ovaj način, poželi sreća našim sportistima.

Subašić je kazao kako su se na izložbu fotografija odlučili nakon što niko iz gradske ili kantonalne uprave službeno ili neslužbeno nije upriličio prijem ili ispraćaj Amela Tuke, Hamze Alića i Mesuda Pezera na Olimpijske igre u Rio de Janeiro.

"Izložba je planirana ranije, ali zbog obaveza naših atletičara nismo uspjeli otvoriti na dan njihovog odlaska pa smo odlučili to uraditi danas na dan otvorenja Olimpijskih igara u Rio de Janeiru", izjavio je Subašić.

Izložbu je podržalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te Muzej grada Zenice.

Autori izložbe su izjavili kako su fotografije nastale u pravo vrijeme na pravom mjestu s obzirom da u atletici nema vremena za namještanje.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Zenici u toku radnog vremena Muzeja, a večeras u jedan sat poslije ponoći Amel Tuka će ponijeti zastavu BiH na Maracani ispred našeg olimpijskog tima.