Uz Harija, Mustafu, Batka i Željka
0

Održan do sada najraskošniji Bh. bal u Beču

Sarajevo-x.com
U raskošnom kompleksu dvorca Schonbrunn uspješno je održan četvrti Bosanskohercegovački bal. Ova barokna ljepotica je bila puna Bosanaca i Hercegovaca sa svih meridijana i iz svih oblasti života.

Nakon glamuroznog ulaza uz čarobne večernje toalete i tonove Mozarta i Straussa u pozadini, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je kroz bakljama osvijetljeni put došao uz pratnju ambasadora BiH u Austriji Harisa Hrlu, dočekalo je velikim aplauzom oko 400 prisutnih zvanica.

U govoru dobrodošlice, u ime organizatora manifestacije, Foruma mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji, Tamara Paravlić je poželjela dobrodošlicu impozantnom skupu, naglašivši da je ovogodišnji bal posvećen sjećanju na mladu i do kraja hrabru i lijepu Almu Hadžić iz Bihaća, koja nas je u decembru prošle godine, poslije transplantacije srca u AKH bolnici u Beču, zauvijek napustila.

"Zato upravo sa ovog mjesta želimo podsjetiti da Bosna i Hercegovina još nema zakon o transplantaciji i da nije član Eurotransplant grupe. Prilika je da još jednom naglasimo kako je članstvo u Eurotransplantu korak naše zemlje ka Evropskoj uniji, ali istovremeno i korak za naše građane jer povećava mogućnost da oni kojima je neophodna hitna transplantacija do organa dođu na vrijeme. Kažem to sa čvrstim uvjerenjem da će apel odaslan sa ovog skupa pronaći put do mjerodavnih i doprinijeti rješenju problema", naglasila je Paravlić.

Od samog početka manifestacije jedan od članova Predsjedništva BiH je uvijek bio prisutan u Schonbrunnu. Titula ovogodišnjeg počasnog gosta Bh. bala 2011. je data Željku Komšiću, pozdravljajući ga kao predstavnika novog talasa, nove generacije u Bosni i Hercegovini tako neophodnih, omiljenih i opšte prihvaćenih lidera.

Komšić je u svom obraćanju uputio čestitku inicijatorima i organizatorima Bh. bala na dosadašnjem angažmanu i rezultatima u okviru ovog originalnog projekta sa tradicionalnim vrijednostima i evropskim vibracijama mladih ljudi, u koji je sve ove godine vjerovao i iza kojeg je stajao kao časni pokrovitelj. Istakao je kako je Austrija "bila, jeste i bit će naš bliski prijatelj, što je i dokazala u najtežim vremenima za našu zemlju", te iskazao veliku zahvalnost uz nadu za rad na jačanju svestranih odnosa o zajedničkoj budućnosti u istoj porodici naroda.

Humanitarna misija ovog projekta se nastavila u kooperaciji sa nevladinom organizacijom Otvorena mreža i upućen apel za uplate sredstava za pomoć onima kojima je pomoć hitna i neophodna.

Voditeljski par Azra Halilović i Almir Čehajić Batko su manifestaciji dali poseban šarm i dostojanstvenost. Kroz ovaj prelijepi dvorac su se do ranih jutarnjih sati zabavljali Bosanci i Hercegovci zajedno sa prijateljima Austrijancima, plešući uz pratnju orkestra klasične muzike Schonbrunner Schlossorkestra, uz starogradske zvuke Mustafe Šantića i nezaboravan nastup Harija Varešanovića.

Prošle godine je ideja o balu proširena i na našu zemlju, te je upriličen prvi Bh. bal u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Forum mladih će nastojati da se i ta, u Bosni uspješna misija nastavi, te je najavljen i predstojeći Bh. bal u Sarajevu sa terminom 10. septembra, najavili su organizatori.