Kultura
0

Od 29. maja do 5. juna festival bh. drame "Zenica 2009."

FENA
Osmi festival bh. drame "Zenica 2009.", čiji je organizator Bosansko narodno pozorište "Zenica", bit će održan od 29. maja do 5. juna.

Selektor ovogodišnjeg festivala Željko Hubač, nakon odgledanih deset predstava, u takmičarski program zeničkog festivala uvrstio je predstave: "Švedsko srce moje majke" Zilhada Ključanina, u režiji Aleša Kurta i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, "Mausefuckers" Almira Imširevića, u režiji Faruka Lončarevića i izvedbi glumačkog ansambla Sarajevskog ratnog teatra - SARTR-a, "Djeca sa CNN-a" Amira Bukvića, u režiji Aide Bukvić i produkciji glumačke družine "Histrion" iz Zagreba.

U takmičarskom programu su i dvije izvedbe "Derviša i smrti" Meše Selimovića: prva u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, režija Egon Savin, izvedba Narodno pozorište Beograd, Srbija, a druga u dramatizaciji Nebojše Bradića, u režiji M. Nurullaha Tuncera, u izvedbi Kodžaeli gradskog pozorišta iz Izmira, Turska.

U Glavnom programu je i predstava "Kulin" Mirsada Sinanovića - Vojislava Vujanovića, u režiji Erola Kadića i produkciji Narodnog pozorišta iz Mostara.

U čast nagrađenih, posljednje večeri VIII festivala bh. drame igrat će se predstava "Je l' tražite sobu?", koja je autorski projekt tuzlanske glumice Melihe Fakić.

"Od odgledanih 10 predstava, realizovanih na osnovu tekstualnih predložaka bh. autora, svega su tri nova originalna dramska teksta, uz nekoliko dramatizacija i jedan zanimljiv pokušaj poniranja u dramsku baštinu BiH. To ukazuje na nezavidan položaj bh. dramskog teksta na eks-jugoslavenskim prostorima“, u svom izvještaju napisao je selektor tog festivala Željko Hubač.