Kultura
0

Obnovljena verzija baleta "Vragolasta djevojka" u Narodnom pozorištu

Klix.ba
Ljubitelji baleta će 13. i 14. decembra imati priliku na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo pogledati obnovljenu verziju baleta "Vragolasta djevojka" kompozitora Ferdinanda Herolda i Petera Ludwiga Hertela.

Koreografiju je uradio gost iz Rusije Vasiliy Medvedev, a balet će biti izveden uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Samra Gulamović.

U glavnim ulogama nastupaju Nataša Pavlović, Tamara Ljubičić, Mihail Mateescu, Boris Vidaković, Evgeny Gaponko i Adnan Đindo.

Uz ansambl Baleta NPS nastupit će i učenici Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo i Srednje muzičke škole Sarajevo Odsjek baleta.

Prva verzija baleta "La Fille mal gardée" ("Vragolasta djevojka") izvedena je 1. jula 1789. u Grand Théâtreu u Bordeauxu u koreografiji Jeana Daubervala (1742.-1806.), prema njegovom libretu i muzičkoj podlozi od 55 prilagođenih popularnih francuskih narodnih pjesama nepoznatih autora, koje se danas čuvaju u Gradskoj biblioteci u Bordeauxu u obliku 15 orkestralnih dijelova.

Balet je izveden pod nazivom "Le Ballet de la paille, ou ll n'est Qu'un pas du mal au bien" ("Slamnati balet ili Samo je jedan korak od zla do dobra"). Naslov "Vragolasta djevojka" počeo se koristiti od 1791. godine, kada je izveden u Kraljevskom pozorištu Pantheon u Londonu. Balet se prikazivao na scenama Beča, Liona, Napulja, Marseja, a na parisku scenu prvi put je postavljen 1828. u muzičkoj verziji kompozitora Ferdinanda Herolda (1791.-1833.).

Peter Ludwig Hertel je ovo djelo komponovao 1864. godine pod nazivom "Das schlecht bewachte Mädchen" ("Loše čuvana djevojka"), za izvedbu Paula Taglionija upriličenu u Dvorskoj operi u Berlinu.

Istu muzičku podlogu iskoristili su i Marius Petipa i Lev Ivanov za svoju verziju, koju je 1885. izveo ruski Carski balet. Skraćenu verziju "Vragolaste djevojke" izvela je legendarna Anna Pavlova sa vlastitim ansamblom 1912. godine.