Arhiv uspomena
172

Objavljene dosad neviđene fotografije djece u opkoljenom Sarajevu

N. C.
Foto: Jean-Christian Bourcart
Foto: Jean-Christian Bourcart
Džemil Hodžić došao je u posjed dosad neviđenih fotografija iz ratnog Sarajeva na kojima su uglavnom djeca te ih objavio na Facebook stranici Sniper Alley Photo.

Fotografije su nastale u periodu od 1992. do 1995. godine tokom opsade Sarajeva, a na njima su "uhvaćeni" svakodnevni trenuci života u opkoljenom gradu. Autor fotografija je Jean-Christian Bourcart nagrađivani francuski umjetnički fotograf i filmski stvaralac.

Bourcart je režirao i dva igrana igrana filma, prvi tokom rata u Bosni, drugi, naučnofantastični triler u njujorškom svijetu umjetnosti, u kojem je glumila nagrađena Elodie Bouchez.

Objavljeno je devet knjiga o njegovom radu. Cijelu svoju karijeru predaje i vodi radionice. Godine 2021. sva njegova arhiva deponirana je u muzeju Nicephore Niepce u Chalon-sur-Saône u Francuskoj.

Inače, Sniper Alley Photo je projekt koji je pokrenuo Džemil Hodžić. Projekt za cilj prikupljanje i spajanje svjedočenja preživjelih i fotoreportera koji su izvještavali iz ratnog Sarajeva. Ovaj projkat nije napravljen samo kako bi dokumentovao i prikupio podatke iz perioda opsade, već i da bi odao počast svim onim koji su za takvo nešto plemenito platili svojim životima. Cilj je ispričati istinu po svaku cijenu, ali i slaviti hrabrost iznad svega.