Predstavljen u Sarajevu
1

Objavljen priručnik namijenjen strancima za učenje bosanskog jezika

FENA
Minela Kerla i Nermina Alihodžić-Usejnovski autorice su priručnika "Bosanski jezik: komunikacijski priručnik za strance sa zadacima i vježbama", koji je predstavljen danas u Sarajevu, a namijenjen je strancima koji se prvi put susreću s učenjem bosanskog jezika.

Autorica Kerla kazala je FENI da je taj priručnik novina kad je u pitanju učenje bosanskog jezika kao stranog, a osim učenje jezika strancu omogućava da se informira i o kulturnohistorijskoj slici BiH.

"Priručnik je nastao na temelju istraživačkog rada. Metodom slučajnog uzorka, birali smo određene situacije u kojima se stranac nađe kad dođe u ovu sredinu. Na temelju toga uradili smo tekstove koje prate zadaci i vježbe", kaže ona.

Dodaje da, prvi put, literatura ovakve vrste sadrži kratki rezime s tačno iskazanim ciljevima na početku svake lekcije, ali i na kraju kroz rezime kompletnog priručnika.

"Ovaj priručnik ima i obrasce za samovrednovanje. Tako svaki polaznik, ocjenama od jedan do deset, sam sebe vrednuje kako izgovara određene glasove posebno specifične za naš jezik. On sam prati svoj napredak što mu olakšava učenje našeg jezika", kazala je.

Prema njenom mišljenju, stranac za tri do četiri sedmice može savladati osnove bosanskog jezik (pozdravljanje, snalaženje u određenoj sredini...).

Autorica Nermina Alihodžić-Usejnovski navodi da taj priručnik može koristiti i kao pomoćno sredstvo nastavnicima razredne nastave u osnovnoj školi.

Ona je kazala da je u planu objavljivanje tog materijala i na CD-u. Planiraju objaviti literaturu i za dodatno učenje našeg jezika, a nakon završenog devetog stepena stranac bi u potpunosti ovladao jezikom. Ipak, sve ovisiti od podrške nadležnih ministarstava i institucija.

"U ovoj knjizi koristili smo uglavnom proste rečenice, složene tek pri kraju. Vodili smo računa o imenicama i glagolima koji se najčešće koriste, da bi stranac nakon što prođe ovu knjigu mogao da se sporazumijeva. U narednom stepenu bile bi zastupljene osnove bosanskog jezika i gramatike", kazala je Alihodžić-Usejnovski.

Autorice navode da su se odlučile objaviti knjigu takve vrste jer su shvatile da kod nas nema dovoljno literature kojom bi se stranci učili isključivo komunikaciji.

Nermina Alihodžić-Usejnovski i Minela Kerla su članice Udruženja lektora i komunikologa BiH.

Priručnika "Bosanski jezik: komunikacijski priručnik za strance sa zadacima i vježbama" može se nabaviti u Udruženju lektora i komunikologa BiH koji stoji iza kompletnog ovog projekta.

Recenzenti tog priručnika su prof.dr. Dževad Jahić, doc.dr. Elvira Čemalović-Dilberović, mr.sci. Safet Velić, mr.sci. Admir Čerim, Selman Repišti, magistar psihologije, te Amra Bajrić, profesorica bosanskog jezik.