Berlin in Sarajevo
0

Obilježavanje godišnjice pada Berlinskog zida

Sarajevo-x.com
East West Centar će od 13. do 22. februara 2009. ugostiti jednog od najčuvenijih njemačkih i svjetskih teatara u sklopu "Festivala Schaubühne: Berlin in Sarajevo" u kojem će publika imati priliku da vidi najznačajne predstave iz produkcije Schaubuhne.

S obzirom na izvanredne profesionalne veze East West centra i Schaubuhne, umjetničko vodstvo ove kuće je pristalo na jedinstven poduhvat – da realizira sarajevsku sezonu sa tri svoje najznačajnije predstave današnjice.

  • A. Muller "Smrt trgovačkog putnika“ u režiji Luka Percevala, 12. i 13. februara 2009. - Narodno pozorište Sarajevo;

  • F. Richter "Pod ledom“ u režiji Falka Richtera, 14. februara 2009. - Narodno pozorište;

  • W. Shakespeare “Hamlet” u režiji Thomasa Ostermeiera, 21. i 22. februar 2009. - Olimpijska dvorana Zetra.

Berlinski Schaubühne slovi kao savremen, ekperimentalni i internacionalni teatar. Osnovan je 1962. godine, a poznati redatelji tu su stvarali povijest njemačkog pozorišta, najprije na adresi Hallesches Ufer, a zatim i u njegovom sadašnjem domu na trgu Lehniner Platz.

Schaubuhne je jedan od najznačajnjih dijelova nove istorije evropskog i svjetskog teatra. Brojna svjetska gostovanja, nagrade i pohvale redateljima, predstavama i ansamblu svjedočanstvo su velikog uspjeha umjetničke ekipe pod vodstvom Thomasa Ostermeiera i Jensa Hilljea u promicanju teatra Schaubühne (Katharina Schüttler proglašena je glumicom godine za 2006., za ulogu Hedde u drami "Hedda Gabler“).

Nijedno drugo njemačko pozorište nije prisutno na međunarodnoj sceni u tolikoj mjeri. Tomu svjedoči preko 50 svjetskih premijera, kao i godišnje dramsko takmičenje za mlade i nove scenariste, te Festival internacionalne nove drame (F.I.N.D.) na kojem se prikazuju nova ostvarenja iz Njemačke i drugih zemalja u trajanju od jedne sedmice svake godine.

S Thomasom Ostermeierom i glavnim redateljima Lukom Percevalom i Falkom Richterom, Schaubühne nastavlja svoju tradiciju savremenih i kritičkih interpretacija klasičnih djela od Molièrea i Shakespearea, preko Ibsena i Čehova, pa do Bertolta Brechta i Arthura Millera.