Goethe-institut BiH
0

Obilježavanje 20. godišnjice pada Berlinskog zida

FENA
Obilježavanje 20. godišnjice pada Berlinskog zida ove će godine biti propraćeno nizom prigodnih sadržaja - izložbama, koncertima, forumima, filmskim projekcijama i promocijama publikacija, najavljeno je iz Goethe-instituta BiH.

Pad Berlinskog zida nije samo prekinuo četrdesetogodišnju podjelu Njemačke, nego je imao i dalekosežan uticaj na dešavanja u Evropi.

Iz Goethe-instituta podsjećaju kako je bivša Jugoslavija bila jedna od regija, koju je pad unutrašnje njemačke granice jako uzdrmao: nove granice nakon kolapsa, rat, uspostavljanje novih država.

U zadnjih dvadeset godina Bosna i Hercegovina je doživjela ozbiljne političke, ekonomske i društvene promjene.

U vezi s ovom problematikom Goethe-institut BiH razvio je različite kulturne programe koji će biti predstavljeni u Sarajevu i Banjaluci.

Namjera Instituta je da ovaj za Evropu bitan razvoj predstavi iz dvije perspektive: s jedne strane na osnovu njemačkih filmova, fotografija i muzike kako bi pokazali šta je izazvao pad Berlinskog zida 1989. godine u Njemačkoj, a s druge strane kroz pozorište, prozu i fotografiju kakav uticaj je taj preokret imao na Bosnu, njene društvene, političke i kulturne promjene.