Dani Općine Stari Grad
0

Obilazak mezarja Isa-bega Ishakovića, Kovača i turbeta Gazi Husrev-bega

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Delegacija Općine Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem danas je posjetila mezar Isa-bega Ishakovića, Šehidsko mezarje Kovači i turbe Gazi Husrev-bega, te su na taj način počeli tradicionalno obilježavanje Dana ove općine.

Kako je za Klix.ba kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, već deset godina tradicionalno, svakog 2. maja, obiđđu ove tri lokacija te odaju počast osnivačima i utemeljiteljima Sarajeva, kao i svim šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote dali braneći ovaj grad i BiH.

"Mi smo prvi uzeli ovaj datum za obilježavanje Dana Općine Stari Grad iz razloga što se na ovaj dan branio i odbranio naš grad i država BiH. Tog dana davne 1992. godine odvijale su akcije odbrane na području Starog Grada, te jednim dijelom i u Centru. Mogu slobodno reći da je Općina Stari Grad temelj državnosti BiH", kazao je Hadžibajrić.

On je dalje naglasio kako se malo pažnje pridaje ličnostima poput Isa-bega Ishakovića osnivača Sarajeva i Gazi Husrev-bega, te zbog toga delegacija Općine Stari Grad svake godine posjeti ove lokacije i prouči dovu.

"Imamo priliku svake godine prisustvovati obilježavanju Dana grada Sarajeva. Međutim, mnogi zaboravljaju da Sarajevo nije nastalo 6. aprila 1945. godine, već prije 550 godina. Isa-beg Ishaković je utemeljitelj Sarajeva i ako bi gledali s tog aspekta, onda bi se trebala uvesti neka povelja, nagrada ili priznanje u ime ovog velikana", naglasio je Hadžibajrić.