Kultura
22

Novo na bh. tržištu: Ilustrovana publikacija "Golubica iz Sarajeva"

Klix.ba
Kompanija Tropik d.o.o., vodeći izdavač multimedije u BiH, predstavlja ilustrovanu publikaciju "Golubica iz Sarajeva", novi autorski projekat scenariste, režisera i producenta Željka Zime, kreatora kultnog animiranog lika Šegrta Hlapića.
Ova bogato ilustrovana publikacija na jedinstven način predstavlja sve historijske i turističke znamenitosti grada Sarajeva, i omogućava svima, a posebno najmlađima uvid u bogatstvo, multietičnost i multikulturalnost koje nudi glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Slikovnice koje stvaram namijenjene su djeci, ali i roditeljima koji također iz njih mogu nešto naučiti, kako bi onda mogli djeci pričati ljepše i sadržajnije priče o nekom kraju. Djeca koja nauče o nekom kraju, njegovoj povijesti, prirodi, spomenicima i ljudima i zavole sve to kroz dobru priču, vraćat će mu se kad odrastu, dovest će svoju djecu i tako će grad stjecati svoje prijatelje. Promotivno i turistički, takvi su učinci nemjerljivi", ističe Zima.

Osim publikacije “Golubica iz Sarajeva” na bh. tržište će biti plasiran i bogati popratni asortiman: slagalica, bojanka te društvena igra "Golublja posla", kao i englesko izdanje publikacije koje će ponuditi novi i drugačiji promotivni kanal turističke ponude bh. prijestolnice. Mališani i njihovi roditelji biti će u prilici nastaviti interaktivno druženje sa likovima iz publikacije i upoznati se sa glavnim turističkim atrakcijama bh. prijestolnice na službenoj web stranici projekta www.golubicasara.ba, koja je urađena na bosanskom i engleskom jeziku.

Vrijednost i sveukupni značaj publikacije "Golubica iz Sarajeva" prepoznao je JU Muzej Sarajeva koji je kao institucionalni partner uključen u projekat od samog početka, u čijem će izložbenom prostoru Brusa Bezistan biti održana prva prezentacija za medije u četvrtak, 15. maja, sa početkom u 12 sati. Počasni pokrovitelj projekta “Golubica iz Sarajeva” je Gradska uprava grada Sarajeva.