Kultura
0

Niz novih naslova u izdavačkom planu Međunarodnog centra za mir

FENA
Izdavački program Međunarodnog centra za mir za ovu i narednu godinu donijet će u ruke ljubitelja pisane riječi mnoštvo novih naslova.

Tako je planirano da se izdaju izabrana djela Tvrtka Kulenovića – "Mehanika fluida", "Jesenja violina", "Tragom crne žuči", "Istorija bolesti", "Čovjekova porodica", "Kasino" te eseji "Vrata koja njišu", za koja bi suizdavač bio Connectum.

Sabrana djela Danila Kiša obuhvatit će naslove "Rani jadi", "Basta, pepeo", "Pescanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Enciklopedija mrtvih", "Čas anatomije" te izbor iz eseja i intervjua "Homo poeticus". Suizdavači bi bili Feral, Split i Nova knjiga te Podgorica.

Također, predviđen je izlazak iz štampe i izabrane poezije Sabrije Tucakovića "Glas kamena", "Ti ljudi" Čede Kisića, "Priče za tešku noć" Veselina Gatala ze "Izbor iz pjesama" Ranka Risojevića.

U pripremi su i izdanja Abdulaha Sidrana "Pjesme" i "Kultura demokratije" Jose Monleonea.

Od posebnih izdanja biblioteke "Svjedočanstva" mogu se izdvojiti naslovi "Goli otok 60 godina poslije – likovno svjedočanstvo", te "Šezdeset osma – Barikada bez granica".

Planirano je i izdavanje dvije monografije – istaknutih bh. likovnih umjetnika Jusufa Hadžifejzovića i Mustafe Skopljaka, najavljeno je iz Međunarodnog centra za mir.