Kultura
176

Nekada se počinje od krova: Osiguran novac za početak obnove Historijskog muzeja

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas svečanom konferencijom za medije najavljen početak projekta obnove Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Sredstva za prvi dio konkretnih radova, odnosno obnovu oštećenog krova Muzeja osigurala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu i to u iznosu od 120.000 konvertibilnih maraka.

"Sredstva smo izdvojili iz američkog fonda za zaštitu kulturnog naslijeđa u BiH, a omogućit će obnovu jedne arhitektonski značajne zgrade u Sarajevu. Ovi važni radovi će doprinijeti sveukupnoj obnovi Muzeja, a služit će i kao zaštita izložbenih predmeta, kao i stalne postavke o ratnim godinama u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ambasada SAD-a dobro sarađuje sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika, a pošto se naša zgrada nalazi prekoputa Historijskog muzeja odlučili smo biti dobre komšije", rekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Ona je podsjetila da je osnovna misija muzeja sakupljanje i čuvanje predmeta i dokumenata vezanih za historiju Bosne i Hercegovine. Također, Cormack je naglasila da građani trebaju biti ponosni na ovu instituciju koja je posvećena očuvanju historije zemlje.

SAD su od 2001. godine do danas su učestvovale u 17 projekata obnove i očuvanja spomenika kulture donirajući više od 1.200.000 konvertibilnih maraka. Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Amra Hadžimuhamedović podsjetila je da je jedan od tih projekata koji su obavljeni u saradnji sa Komisijom bila i prezervacija Sarajevske hagade.

"Nažalost vidimo da Hagada, koja svjedoči o jedinstvu bh. naslijeđa, nije dostupna javnosti, jer je jedan od najznačajnijih muzeja u jugoistočnoj Evropi zatvoren. Lavovski su napori menadžemnta Historijskog muzeja koji se pokušava suprotstaviti uslovima u kojima kultura ne dobija svoj puni iskaz i gdje institucije kulture ne funkcionišu na jednostavan način", rekla je Hadžimuhamedović.

Ona je objasnila kako očekuje da će odlučnost američke ambasadorice ukazati na značaj bh. naslijeđa i biti značajan pokazatelj i onima koji će danas početi donositi odluke o budućnosti BiH – Vijeću ministara i svim drugim nivoima vlasti.

"Nadamo se da će oni shvatiti da kulturu treba uvrstiti u sve planove održivog razvoja Bosne i Hercegovine", zaključila je Hadžimuhamedović.

Elma Hašimbegović, voditeljica spomenutog menadžmenta Muzeja kazala je kako svečani početak projekta danas treba biti glavna vijest s obzirom na informacije koje svjedoče o lošem stanju kulturnih institucija.

"Historijski muzej već se godinama brine o kulturnom naslijeđu BiH, a uz to godinama trpimo kao kolateralna šteta postratne politike. To je dovelo zgradu u stanje propadanja koje predstavlja opasnost za eksponate i građane. Ja se nadam da je današnji dan poziv i drugim akterima u daljnju obnovu zgrade i nadam se da je ovo samo prva faza koja će rezultirati Historijskim muzejom u punom sjaju", zaključila je Hašimbegović.

Sada predstoji izrada projekta obnove krova koja će uključivati ugradnju regulatora unutrašnje klime objekta kao i zaštitu od UV zračenja, a potom slijedi odabir izvođača radova koji bi trebali trajati 18 mjeseci.