Kultura
0

Najavljen šesti "Lino Fest" u BKC-u

Sarajevo-x.com
Na Pedagoškoj akademji u Sarajevu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen šesti dječiji festival "Lino Fest" koji će se održavati 10. i 11. maja u Bosanskom kulturnom centru. Tema ovogodišnjeg "Lino Festa" su dječija prava.

Za 6. "Lino Fest", koji je pod pokroviteljstvom kompanije Podravka, odabrano je 15 muzičkih numera koje će izvesti četrnaestero telentovane djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

"To što ovaj festival čini posebnim je njegov edukativni karakter i što su se autori potrudili da svaka pjesma ima bitnu poruku za mlade generacije koje će igrajući i pjevajući tu važnu poruku prenjeti svojim vršnjacima.“, istakao je Marijo Pejić .

Režiser festivala Adnan Đindo naglasio je i da ovogodišnji festival ima formu mjuzikla, što znači da će sve pjesme pratiti i baletna koreografija.

Značaj educiranja i estetsko-etičkog odgoja djece kroz muziku kao i buđenje senzibiliteta djece i njihovog emotivnog usmjeravanja prilikom realizacije festivala dječije pjesme "Lino-Fest" u periodu od 2003.-2008. godine je prepoznalo Udruženje slobodnih umjetnika Bosne i Hercegvine, koje će nagraditi Marija Pejića za dugogodšnji rad i trud.

Scenario za "Lino Fest 2008" je napisao Besim Spahić, dok će za režiju biti zadužen Adnan Đindo, za koreografiju Dajana Popović i muzičku produkciju Adnan Mušanović.

Kroz dobro osmišljen i zabavan program će voditi Nancy Abdel Shaki i Minka Muftić. Cijena ulaznica, koje se mogu kupiti na blagajnama Bosanskog kulturnog centra, je 5 KM.