Kultura
0

Nagradu "Zuko Džumhur" dijele Azra Mulović i Vehbija Ophodaš

FENA
Prvu nagradu za neobjavljenu knjigu priča na internacionalnom konkursu "Zuko Džumhur" koji već drugu godinu raspisuje Općina Konjic dobile su Azra Mulović i Vehbija Ophođaš iz Sarajeva, saopćeno je danas na pres-konferenciji.

Na konkurs je pristiglo 30 rukopisa, a najbolje je većinom glasova odabrao žiri kojeg sačinjavaju: Nura Bazdulj Hubijar- predsjednica, Željko Grahovac, Anila Gajević, Amel Suljević i Biljana Handžo.

Nagrađenima Azri Mulović za rukopis www.balkansevdah.ba i Vehbiji Ophođašu za rukopis "Vrijeme putovanja" nagrada od 5.000 KM bit će uručena na svečanosti 31. oktobra u 20.00 sati, rekla je za Fenu članica žirija Biljana Handžo.

Ovogodišnji "Dani Zuke Džumhura" održavaju se pod motom "Rođen sam u znaku vage" a počinju 30. oktobra u 18.00 sati koncertom konjičkog vokalnog sastava "Rezonanca" u Bosanskoj sobi Doma kulture.

Istog dana bit će održana prezentacija knjige "Sjećanje bez reda" Hardina Horiona, finaliste prošlogodišnjeg konkursa za nagradu "Zuko Džumhur". Nakon prezentacije bit će upriličena "Andrićeva noć" posvećena nobelovcu Ivi Andriću koji je svoj jedini predgovor napisao za jednu knjigu svoga svestranog prijatelja Džumhura.

Slijedećeg dana 31. oktobra u Domu kulture bit će otvorene izložbe slika i izložba knjiga, a u 19.00 sati počinje "Zukina noć" na kojoj će o životu i djelu ovoga najpoznatijeg Konjičanina govoriti učesnici književnih susreta.

Na svečanosti u 20.00 sati koju će uljepšati vokalni sastav "Allegro" bit će uručene nagrade autorima naboljih rukopisa.

Zulfikar Zuko Džumhur, pisac, slikar, scenarist, karikaturist, hodoljubac rođen je u Konjicu 24. septembra 1920., gdje je i sahranjen 30. novembra 1989. godine.