Kultura
0

Nagrađen dramski tekst Davora Marjanovića

FENA
Dramski tekst "Mogu tramvaji i bez nas" reditelja i pisca Davora Marjanovića nagrađen je na konkursu za savremeni domaći dramski tekst na jednom od južnoslavenskih jezika koji su u januaru 2010. godine raspisali Inicijativa mladih za ljudska prava (Youth Initiative for Human Rights - YIHR) i Internacionalni teatarski festival MESS iz Sarajeva.

Novčana nagrada od 2.500 eura bit će uručena na ovogodišnjem festivalu MESS u Sarajevu.

Jedan od uvjeta konkursa YIHR-a i MESS-a bio je da dramski tekstovi afirmiraju optimizam nove generacije u odnosu Beograda i Sarajeva, angažirano i kritički preispituju predrasude i suočavaju s nedavnom prošlošću, ali i da nude nadu da su bolji odnosi ovih gradova i u cijelom regionu mogući.

Konkurs je bio otvoren do 15. februara. Pristiglo je ukupno 35 tekstova.

Žiri u sastavu Borka Pavićević, dramaturginja i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju, Biljana Srbljanović, dramska spisateljica iz Beograda, Ana Tomović, rediteljica iz Beograda, i Dino Mustafić, reditelj iz Sarajeva, u maju ove godine uvrstio je u uži izbor tri komada: “Boja krvi i ilovače” Vahida Durakovića, “Mogu tramvaju i bez nas” Davora Marjanovića i “Happyend ne stanuje ovdje” Ninoslava Šćepanovića.

Scenska čitanja ova tri komada održana su od 19. do 23. maja na festivalu “Dani Sarajeva”.

Davor Marjanović je nagrađivani reditelj, pisac i edukator. Ima 24 godine radnog iskustva u Kanadi, bivšoj Jugoslaviji, Britaniji, Italiji i Češkoj. Marjanovićev rad obuhvata igrane i dokumentarne filmove, TV reklame, muzičke i umjetničke videoradove. Trenutno radi na dva igrana filma, predaje režiju i osnove filma na Capilano univerzitetu u Kanadi, saopćeno je iz YIHR-a.