Kultura
0

Nagrada "Marko Kovačević" portalu Bhteatar.ba

Klix.ba
Dino Mustafić, direktor Festivala MESS uručio je danas nagradu "Marko Kovačević" Senadu Alihodžiću, direktoru udruženja "Fercera" za pokretanje projekta Bhteatar.ba od iznimnog značaja za promociju bh. teatarske umjetnosti.

Ističući da mu je velika čast da ovu nagradu dodjeljuje online mediju, Mustafić je izjavio da se u protekloj deceniji nije dogodio značajniji projekat za promociju bh. teatra. "Ova nagrada je izraz podrške Festivala MESS ovom projektu i nadam se i poticaj da uskoro vidimo portal i na engleskom jeziku", izjavio je Mustafić čestitajući Alihodžiću i svim saradnicima koji su u online zajednici povezali bh. teatarski prostor.

"Nagrada dolazi u trenutku kada smo malo i izgubili entuzijazam, kojim smo pokrenuli projekat koji je iz web portala prerastao i u print magazin, a odnedavno i konkurs bh. drame", objasnio je Alihodžić. Naglašavajući da u današnjem vremenu kada ni institucije kulture ne dobivaju potrebna sredstva a kamoli udruženja, Alihodžić je posebno zahvalio Festivalu MESS, ali i saradnicima na projektu Draganu Komadini, Adnanu Lugoniću i Asji Krsmanović.

Kao prateći sadržaj Festivala, dan nakon igranja predstava iz festivalskog programa Balkan (Con)Text, od 1. oktobra u SARTR-u će biti upriličena druženja sa ovim autorima i autoricama. Sutra, u ponedjeljak, prvi gost je Ivor Martinić, autor predstave "Moj sin malo sporije hoda".

Gosti i gošće ovih razgovora su 2. oktobra Olga Dimitrijević ("Radnici umiru pjevajući"), a u subotu 6. oktobra Refet Abazi „Akvarijum“ i Radmila Smiljanić ("Bunar"). Moderatori će biti Ahmed Burić i Fadila Nura Haver, a razgovori počinju u 13h.

U okviru Future MESS IYMT programa, od 1. do 2. oktobra u kinu "Kriterion" u terminu 10-16h održavat će se i "Action hero" radionica za glumce/ice, performere/ice, plesače/ice. "Action hero" rezultat je saradnje Gemme Paintin i Jamesa Stenhousa. "Action hero" uživa da tretira publiku saradnike/ice i saučesnike/ice, a u njihovom radu se često osjeti prizvuk epskog iako se izvodi uz nisku estetiku iz kućne radinosti. Radionica se realizira u saradnji sa British Councilom.