Sjećanje na legendu
633

Na Višnjiku u Sarajevu oslikan mural posvećen pokojnom Draženu Ričlu

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Na Višnjiku u Sarajevu oslikan je mural posvećen pokojnom Draženu Ričlu, jednom od osnivača grupe Crvena jabuka.

Mural je oslikan u okviru Fasada festivala, koji je osnovanu u julu 2021. s ciljem da Sarajevo pretvori u malu galeriju na otvorenom te da kroz umjetnost koja zagovara pozitivne promjene u društvu doprinese transformaciji lokalne zajednice.

"Kako izgleda kada pet internacionalnih umjetnika i umjetnica slikaju rame uz rame ili bolje rečeno dizalica uz dizalicu? Pogledajte kako napreduje revitalizacija Višnjika kroz urbanu kulturu i uličnu umjetnost", napisali su organizatori.

Ričl je rođen 12. marta 1962. godine, a odrastao je na Koševu. Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, nakon čega je počeo studirati novinarstvo. Iako je svirao u brojnim bendovima (poput Ozbiljnog pitanja, Elvis J. Kurtović...), najpoznatiji je po osnivanju Crvene jabuke.

Jedan je od osnivača pokreta Novi primitivizam, a 1984. godine glumio je u prvoj sezoni "Top liste nadrealista". Poginuo je 1. oktobra 1986. godine od posljedica nesreće koja se dogodila 18. septembra iste godine u Jablanici.

U nesreći je poginuo i basista Aljoša Buha, a Ričl je dvije sedmice kasnije preminuo u bolnici. Na mjestu gdje su poginuli je podignut spomenik u obliku crvene jabuke.