Kultura
0

Na festivalu MESS prva bh. predstava za bebe

FENA
Na sceni Centra za kulturu Sarajevo u nedjelju će biti izvedena predstava za najmlađu publiku. Riječ je prvoj bh. predstavi za bebe "Plumb, BO-BO, ZU" koja se ovaj put izvodi u sklopu 54. internacionalnog festivala MESS.
Predstava će biti izvedena i u Gradskom kinu Visoko i Centru za kulturu Goražde.

Predstava "Plumb BO-BO, ZU", prva predstava za bebe u BiH, bavi se smiješnim i tužnim, pokretom i zvukom, oblikom i bojom. Tražeći način komuniciranja sa publikom koja još "ne govori" ova predstava se oslanja na sposobnosti teatra, kao žive umjetnosti, da bez ikakvih tehničkih efekata zainteresira publiku.

Predmeti koji se koriste u predstavi su ili jestivi ili napravljeni od materijala i bezbjedni su za dječije grickanje. Duhovita igra zvuka i pokreta, boje i oblika je pravi događaj i za svu teatarsku publiku. BO-BO simbolizira pokret, a ZU simbolizira zvuk, dva su klauna, koji se upuštaju u igru otkrivanja svijeta, saopćeno je iz Direkcije MESS-a.

"Plumb BO-BO, ZU" pomaže i odraslima da progovore jezikom djece. Nekad i ne znamo koliko toga nam najmlađi mogu reći na "svom jeziku“, navodi se u saopćenju.

Predstava je rađena u koprodukciji Aparat teatra i Sarajevskog ratnog teatra SARTR, režiju za predstavu potpisuje Belma Lizde Kurt, a uloge tumače Maja Zećo i Dušan Vranić.