Kultura
0

Na "Baščaršijskim noćima" učestvovalo 1.600 umjetnika iz 22 zemlje

FENA
Najveći ljetni festival kulture u BiH, dvanaeste "Baščaršijske noći", su prema ocjenama publike i učesnika bile veoma uspješne i potvrdile su da kultura i kulturna dešavanja u BiH i Sarajevu nisu u krizi, rečeno je danas na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu završetka Festivala.

Od 1. do 31. jula na više od 20 lokacija održano je 48 kulturno-umjetničkih programa, koncerata, pozorišnih i dječijih predstava, nastupa folklornih ansambala te nekoliko izložbi koji su okupili više od 1.600 umjetnika iz 22 zemlje Evrope, Amerike, Azije, Afrike. Programe je prema podacima organizatora Festivala pratilo oko 120. 000 posjetitelja iz BiH i inostranstva.

"U toku Festivala vidjeli smo plejadu vrsnih umjetnika i grupa koji su svako na svoj način doprinijeli ljepoti umjetnosti i 'Baščaršijskih noći', kazao je predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić.

Festival je organizacijski i sadržajno ocijenjen kao najbolji do sada a raznolikost programa garantirala je užitak za sve generacije.

"Posebno smo zadovoljni odzivom najmlađih za koje smo pripremili posebne programe. Publika je uživala i na koncertima ozbiljne i narodne muzike, a izložbe su bile više nego odlično posjećene", istakao je direktor Festivala Halid Kuburović.

Sigurno je da ovakva manifestacija zahtijeva i profesionalan tim koordinatora, organizatora te tehničkog osoblja koji su poslove vezane za scenografiju, logistiku, rasvjetu i ozvučenja izveli bez zamjerki.

"Zadaci su bili teži tim prije što se većina programa održavala na otvorenom, ali sve je prošlo u najboljem redu. Ukratko, sve je funkcioniralo savršeno i nijedan program nije došao u pitanje" kazao je koordinator Alija Čengić.

"Baščaršijske noći 2007." bit će i zvanično zatvorene večeras IV festivalom sevdalinke BiH na kojem će biti izvedeno 19 novih sevdalinki. Koncert na Centralnoj pozornici kod Vijećnice počinje u 21.00 sat.