Suprostavljena mišljenja
151

Može li kultura ujediniti Mostar, ako politika to nije uspjela

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
"Kultura i politka" naziv je tribine koju je u Mostaru organizovala Fondacija Boris Divković s ciljem da o odnosu ova dva društvena sektora progovori kroz prizmu kandidature grada na Neretvi za kulturnu prijestolnicu Evrope 2024. godine.

Vjekoslav Domljan, autor je Strategije razvoja kulture Grada Mostara, moderirao je ovim događajem i kazao kako se kultura u našim strategijama na svim nivoima vlasti prvi put pojavljuje 2008. godine.

"To je bilo državnom nivou, a onda su odmah naravno krenule rasprave da li su institucije BiH nadležne za kulturu, a ispostavilo se da one mogu koordinairati ono što se odvija na nižim nivoima te da je kultura nadležnost kantona. Kako ovaj kanton nema strategiju kulture možemo reći da onaj ko nije nadležan pokušao da to realizira, a onaj ko je nadležan nije", izjavio je Domljan.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Domljan kaže kako je odnos vlasti prema kulturi nezadovoljavajući, posebno kad se zna da je ona uz tehnologiju jedan od stubova razvoja.

"Stopa rasta je tri posto, a s njom bi nam trebalo cijelo jedno stoljeće da stignemo zemlje visokog dohotka. Bez ubrzanja rasta na šest ili sedam posto ne možemo govoriti o pravom napretku, a jedan od onih koji bi tome trebao doprinijeti je sektor kulture", zaključio je Domljan.

Kandidaturu Mostara za Evropsku kulturnu prijestolnicu od svih političkih subjekata nije podržala jedino Naša stranka. Irma Baralija, predsjednica mostarskog odbora Naše stranke, pojasnila je da to nema nikakve veze s naporima kulturnjaka, već isključivo zbog nelegitimnosti i netransparentnosti gradskih vlasti i gradonačelnika Ljube Bešlića.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Ne želimo staviti svoj potpis na nešto što podrazumjeva trošenje jako mnogo javnog novca, a vidjeli smo kako se to radi posljednjih godina. Mogli smo vidjeti šta o tome kaže nadležna inspekcija, kao i strane ambasade. Prioritet u ovom gradu je održavanje izbora i povratak demokratije", izjavila je Baralija, koja je zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru podnijela tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Dario Terzić, doktor komunikologije i član Tima Mostar 2024, kazao je da je jedan od ciljeva kandidature buđenje gradskog i građanskog kroz rušenje zatvorenih mikro krugova.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"To je i banalna stvar kao što je Zimski grad pokazao da je moguće. Pokazuje to i prolaz Mostara u drugi krug, a ispala je jedna Tirana. Kultura je ovdje jedan pokretač i treba da probudi građane Mostara, ali i političare", izjavio je Terzić.

Tribinom je moderirao Vjekoslav Domljan, a uvodničari su bili Sarina Bakić, Dario Terzić, Tanja Miletić Oručević i Irma Baralija.