Kultura
0

"Mostovi Sarajeva" premijerno pred mostarskom publikom

Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Francuski institut u BiH i Sarajevo Film Festival večeras su u Mostaru predstavili projekt "Movies on the move" u sklopu kojeg je prikazan film " Mostovi Sarajeva", omnibus koji je otvorio 20. SFF.

Direktor Francuskog Instituta Donato Giuliani je kazao da je i Francuska ambasada kao u mnoge druge ambasade u BiH podržala fondaciju Sarajevo srce Evrope koja različitim projektima obilježava sto godina od početka Prvog svjetskog rata.

"Podržavanjem ovog i drugih projekata, Francuska ambasada želi da obnovi i učvrsti prijateljske veze sa Bosnom i Hercegovinom", istakao je Giuliani.

Dokumentarni omnibus "Mostovi Sarajeva" osmislio je Jean-Michel Frodon, čuveni francuski filmski kritičar kako bi se na filmu obilježilo sto godina od početka Prvog svjetskog rata i isto toliko godina turbulentne i tragične povijesti Sarajeva.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba

Sve to na različite načine propituje trinaest odabranih autora i autorica u omnibusu koji se sastoji od isto toliko kratkih filmova istog trajanja.

Među trinaest ovih autora nalaze se i dva bosanskohercegovačka autora koji su dali doprinos ovom interesantnom dokumentarnom filmu.

Film je večeras premijerno prikazan mostarskoj publici u prostorijama OKC Abrašević.