Slikarska kolonija
224

Mladi umjetnici oživjeli "zaboravljenu" ulicu u Tuzli: Inspirativno mjesto za nastanak djela

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Iako se nalazi pored glavnog šetališta, Zlatarska ulica u centru Tuzle godinama je bila pusta i zaboravljena. Međutim, grupa mladih umjetnika ponovo joj je udahnula život, između ostalog, organizirajući slikarsku koloniju.

Različiti umjetnici i alternativci Zlatarsku ulicu prepoznali su kao odličnu lokaciju za stvaralaštvo u centru grada, a proteklih dana postala je mjestom slikarske kolonije u okviru koje su učenici grafičkog dizajna Srednje građevinsko-geodetske škole iz Tuzle prenosili svoju kreativnost na platno.

Učenici su dobili priliku stvarati, prenositi svoju kreativnost i razgovarati s građanima koji su sa posebnom pažnjom promatrali radove i raspitivali se o onome što nastaje na platnu. Pomagali su im njihovi profesori savjetima o slikarstvu i pojedinim radovima.

Teme za koje su se učesnici slikarske kolonije opredjeljivali su odlazak mladih i ekološko zagađenje, kao dva glavna problema sa kojima se Tuzla suočava. Nakon odabira teme, ono što je nastalo na platnu bilo je samo stvar umjetničke slobode i učeničke kreativnosti.

"Željela sam preko slike ukazati na problem odlaska mladih. Slikam lampione koji simboliziraju mlade kako odlaze. Uz simbol slike ćemo navečer pustiti i 22 lampiona u zrak", kaže nam Minela Alić, dok kistom prelazi preko slikarskog platna.

Za njenu kolegicu Asju Hanu Šabanović u cijeloj priči najvažnije je druženje. Svojom slikom želi pokazati besmisao stalne izgradnje novih stanova u gradu iz kojeg mladi odlaze.

"Mislila sam prikazati osjećaj slobode i ptice kako odlaze, ali je nekako ispalo da slika bude o našem zagađenju. Teško je živjeti u Tuzli, makar za mene. Depresivan grad, a istovremeno ima mnogo lijepih stvari", ističe Šabanović, u nadi da će svojim slikarstvom razvedriti cijelu atmosferu.

Radovi nastali za vrijeme likovne kolonije koju su podržala udruženja Front Slobode i Oblik, tuzlanskoj javnosti će biti predstavljeni u petak, 9. septembra od 19 sati u Zlatarskoj ulici. U slučaju kiše izložba će biti upriličena u prostorijama Doma mladih u Tuzli.