Najbolji student
876

Mladi bh. glumac Harun Ćehović: Gluma je plemenita profesija koja je veoma bitna za društvo

S.H.P.
Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)
Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)
U predstavi "Vođa", koja je biti premijerno prikazana sinoć na sceni Narodnog pozorišta, priliku da zaigra dobio je i student treće godine glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Harun Ćehović.

Budući da je trenutno najbolji student na Akademiji scenskih umjetnosti, Harun zajedno sa svojim kolegama Riadom Avdićem, Enesom Kozličićem i Tarikom Džinićem u predstavi igra dosta manjih, ali važnih uloga koje doprinose čitavoj priči.

"Velika mi je čast i privilegija te sam profesoru Admiru Glamočaku veoma zahvalan što mi je ukazao povjerenje i pružio mi priliku. Biti dio ove ekipe koja je sastavljena od odličnih glumaca i glumica za mene je u neku ruku ostvarenje dječačkog sna. Treme je bilo, ali ona proizilazi iz odgovornosti prema glumi, predstavi i svim ljudima iz ekipe. No uspio sam je pretvoriti u pozitivnu energiju koja mi je bila od koristi na sceni", kazao je Harun Ćehović na početku našeg razgovora.

Zahvaljujući radu na predstavi "Vođa", koja je rađena po motivima "Velikog Diktatora" Charlieja Chaplina, kaže nam, naučio je mnogo kada je riječ o glumi kao profesiji.

"Proces je zaista bio divan i mnogo toga sam naučio zahvaljujući svim ljudima koji su bili uključeni u ovaj projekt, tako da ću sasvim sigurno iz ovog projekta izaći bogatiji i iskusniji. Velika mi je čast što sam uopće imao priliku biti dio ovog procesa s nekim nevjerovatnim glumcima i glumicama, poput Izudina Bajrovića, Ejle Bavčić, Milana Pavlovića, Alise Čajić Drmać, Slavena Vidaka, Aldina Omerovića, Vedrana Đekića, Maka Čengića, Kemala Rizvanovića, Merime Lepić Redzepović, Nermana Mahmutovića i Belme Salkunić. Zahvalio bih se profesorici Sanji Burić koja je u ovoj predstavi zadužena za scenski pokret, od koje sam kao i u prethodne tri godine na akademiji mnogo naučio", kazao je Ćehović.

Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)
Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)

Ovo je prva Harunova profesionalna predstava, ali je glumio u mnogobrojnim studentskim predstavama poput "Tri sestre", "Bure baruta", "Kakvog si susjeda imao", "Lizistrata", a osim toga, kao srednjoškolac je imao priliku glumiti u srednjoškolskim predstavama u Soho teatru u Londonu.

Naime, mladi Harun je zahvaljujući odličnom uspjehu u sarajevskoj Drugoj gimnaziji i stipendiji dobio priliku da završi srednju školu u Londonu, nakon koje je dobio brojne ponude s mnogih Univerziteta u Velikoj Britaniji, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj da studira ekonomiju i međunarodne odnose. No njegovo srce ipak je izabralo povratak u Sarajevo i studiranje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

"Dolazile su mi ponude fakulteta iz cijele Evrope. No, ipak u svemu tome ja nisam bio istinski sretan i to me nije ispunjavalo. Nekako sam shvatio da sam se uvijek pored svih svojih obaveza bavio glumom, u tom periodu amaterski, te da sam u tome mnogo uživao i da je to bilo nešto što me čini veoma sretnim. Došao sam na ljetni raspust u Sarajevo i shvatio da je ubrzo prijemni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Odlučio sam se spremiti i izaći na taj prijemni ispit. Roditeljima nisam odmah rekao da ću izaći na prijemni, ali kada sam primljen, rekao sam im i oni su podržali moj ostanak u Sarajevu", rekao je Harun.

Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)
Harun Ćehović (Foto: T. S./Klix.ba)

Budući da je na Akademiji stalno u kontaktu s velikim imenima bh. glumišta, Harun nam kaže kako od njih svaki dan nauči nešto novo i veoma je sretan zbog toga.

"Od mnogih starijih kolega dobijem odlične savjete i mnogo sam im zahvalan na tome. Imam još mnogo toga za naučiti i jedan veoma dug proces napredovanja je ispred mene te me to raduje. Svim profesorima i asistentima na akademiji sam veoma zahvalan, jer to su ljudi koji se dosta bave nama studentima, koji rade zajedno s nama i čiji je krajnji cilj naš napredak. Teško bi bilo izdvojiti neko ime, jer sam zahvalan zaista svima no, ne mogu ne spomenuti svoga profesora glume Admira Glamočaka koji me naučio toliko toga o glumi, ali i o životu", kazao je.

Kaže nam i kako ga je gluma pratila kroz cijeli život te da prema ovom pozivu osjeća ogromnu ljubav i odgovornost.

"Uvijek mi je zadovoljstvo raditi sve što je vezano za glumu, uživam u tome. Vjerujem da je ova profesija veoma plemenita i veoma bitna za društvo", rekao je Harun Ćehović.

Na kraju nam je kazao kako je njegov cilj uspješno završiti Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu te se aktivno baviti glumom.