Kultura
3

Mirjana Karanović kao dubrovačka nona: Brinulo me što izgledam mlađe

L. Č.
Foto: F. K./Klix.ba
Ekipa filma "Cure" (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Publika u sarajevskom Narodnom pozorištu danas je imala priliku premijerno pogledati film "Cure – život druge" švicarsko-hrvatske rediteljice Andree Štake, koji se nalazi u Takmičarskom programu 20. Sarajevo Film Festivala.

Premijeri filma prisustvovali su rediteljica Štaka, glumice Sylvie Marinković, Lucia Radulović, Mirjana Karanović i Marija Škaričić, te jedan od glumaca i koproducent Leon Lučević, kao i scenarista Thomas Imbach.

"Moji baka i djed su iz Dubrovnika, tako da sa tim gradom imam posebnu vezu. To je predivan i poseban grad sa velikom tradicijom, ali i svojom mračnom stranom", kazala je rediteljica.

Ona je pojasnila i simboliku naziva filma. Engleski naziv filma je "Cure – the life of another", što u isto vrijeme predstavlja i djevojke, ali i englesku riječ za lijek, što se u oba slučaja odnosi na film.

Film je snimljen prema istinitoj priči, tačnije urbanoj legendi sa više različitih strana o dvije djevojke, koja je rediteljicu inspirisala da uradi i vlastitu verziju priče.

Tematika filma prati priču o ženama bez muškaraca, a rediteljica je pojasnila iz kojeg razloga je upravo ova perspektiva stavljena u fokus.

"Dubrovnik je za mene grad gdje su muškarci odsutni, budući da je to morski grad, a muškarci su često na brodu. Također, svaki rat uzima muškarce. Pored toga, iako jeste u pitanju patrijarhalna sredina, ipak su žene te koje dominiraju u svakodnevnom životu. I ja potječem iz porodice u kojoj vladaju žene i to je, koliko lijepo, toliko i brutalno ponekad, budući da žene znaju postati posesivne. Predivno i klaustrofobično u isto vrijeme", pojasnila je Štaka.

Glumica Sylvie Marinković je kazala kako joj je snimanje filma bilo izuzetno teško i iscrpljujuće, budući da je ovo njeno prvo glumačko iskustvo.

"Mislim da mi je Linda jako slična", kazala je mlada glumica komentarišući lik koji igra.

Mlada Lucia Radulović je kazala kako su ona i Eta, lik koji igra, potpuno drugačije, te da je u procesu igranja uloge pokušala "cijela da se unese u taj karakter".

"Bila sam sramežljiva, dok je Eta mnogo otvorenija. To mi se i svidjelo kod nje", kazala je Lucia.

Veteranka regionalnog glumišta Marija Karanović, koja tumači lik bake, istakla je da se najprije pitala kako će odigrati tu ulogu kad izgleda mlađe.

"To mi je jako teško palo, no onda sam počela da se uživljavam u ulogu, te shvatila da izgled nije najvažniji, nego njena unutrašnja energija. Svi znamo da je ovo posebna vrsta nane, dubrovačka nona, kliše koji svi vide kao dragu, finu, ljubaznu i dobru staru žena koja vas pazi. No ova moja ima nešto opasno, mračno jer je tako ogorčena, nesretna, razočarana. Njen je sin mrtav i sva njena očekivanja od života su nestala. Sama je i mračna, sa nečim u sebi što ne može biti izliječeno. Jedva čekam da vidim film, još uvijek ga nisam pogledala, ovo je veliko zadovoljstvo za mene", rekla je Karanović.

Mariji Škaričić ovo je drugi film koji radi sa rediteljicom Andreom Štakom.

"Kada sam pročitala scenarij, odmah sam osjetila nešto što se ne dešava tako često. S njom više radim nego što razmišljam, što je dobro. Sviđa mi se način na koji radi, gura me naprijed, vjerujem joj mnogo i drago mi je što sam je upoznala", izjavila je Škaričić.

Njen kolega Leon Lučev je o svojoj ulozi rekao: "Otac sam, tu mi nije trebala priprema, ali jeste za njemački jezik. Jako sam sretan zbog ovog filma, imat ćemo premijeru u Zagrebu, a distribucija filma u Hrvatskoj počinje u novembru".