Kultura
260

Ministar Rešidat poručio Jasmili Žbanić: Vaše udruženje je nepostojeće jer nije registrirano

Klix.ba
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samer Rešidat (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom konstantnih istupa u medijima u kojima bh. rediteljica Jasmila Žbanić optužuje Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Samera Rešidata kao ministra za nebrigu za kulturu i kulturne radnike, u ime Ministarstva, danas je reagirao i ministar Rešidat.

On navodi da je tokom svog mandata imao niz sastanaka sa Udruženjem rediteljica i reditelja na kojem im je obećao suradnju za sve što Ministarstvo može uraditi da se pomogne filmskim radnicima.

"Kao ministar sam primio sva udruženja koja su iskazala potrebu za sastankom. Nedugo nakon toga na adresu ministarstva stigli su zahtjevi iz Udruženja rediteljica i reditelja BiH (koje čini 11 osoba), a koji se po njihovom mišljenju treba urgentno ispuniti. Neki od tih zahtjeva je nemoguće ispuniti, a pogotovo urgentno. Povećanje budžeta za Ministarstvo kulture i sporta kao jedan od zahtjeva nije moguće realizovati, s obzirom da je budžet za ovu godinu već usvojen. Njihov zahtjev da se Udruženje reditelja i rediteljica BiH uključi u izbor rukovodstva javnih ustanova kulture, posebno pozorišta je neosnovan, imajući u vidu da se rukovodstvo pozorišta bira javnim konkursom, na koji mogu da konkurišu svi koji ispunjavaju uvjete. To pravo im niko ne osporava, tako da njihov poseban zahtjev nije ni potreban. Također, učešće u upravnim odborima i umjetničkim vijećima vrši se putem konkursne procedure na koju se mogu prijaviti svi koji ispunjavaju uslove, te ni u ovom slučaju nema potrebe da se posebno udovolji zahtjevima Udruženja rediteljica i reditelja BiH. Izbor za upravni odbor JP Televizije KS, nije u nadležnosti Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, tako da je i ovaj zahtjev neosnovan", navodi Rešidat u saopćenju.

Rešidat dodaje da jedno udruženje sa 11 članova ne može imati nikakvu prednost u odnosu na sva ostala strukovna udruženja iz oblasti kulture i umjetnosti.

Ukidanje trezorskog poslovanja za javne ustanove kulture i kreiranje podračuna za vlastite prihode, kao jedan od zahtjeva, nije odluka koju donosi Ministarstvo kulture i sporta i ministar Samer Rešidat.

"Iz ovog udruženja su kao prvi i osnovni zahtjev naveli kreiranje Strategije za kulturu 2016-2020. u saradnji sa strukovnim udruženjima. Ministarstvo kulture i sporta je krenulo sa izradom strategije kulture i napravilo ekspertni tim za izradu. Udruženje je predložilo člana koji će biti u timu za izradu ove strategije. Od tri sastanka, koliko je do sada imao ekspertni tim, iako su redovno primali pozive da prisustvuju i doprinesu izradi iste, niko se nije odazvao. Sljedeći od zahtjeva je bio da se formira filmski fond Kantona Sarajevo, koji bi omogućio filmskim radnicima dodatno finansiranje. Kao resorni ministar sam obećao pomoć i objasnio proceduru. Pomenuto udruženje je trebalo napraviti elaborat o osnivanju te ga poslati sa Inicijativom Skupštini Kantona Sarajevo u formi prijedloga. Međutim, ni to nisu učinili. Naredni njihov zahtjev je donošenje Zakona o filmskoj i audio produkciji na nivou Federacije BiH. Šta se krije iza tog zakona? Krije se da će se procentualno odrediti koliko će Bošnjaci, a koliko Hrvati dobiti sredstava za filmsku i audio produkciju. Ja kao resorni ministar neću dozvoliti da se u kulturi i sportu broje krvna zrnca i nacionalne pripadnosti zarad finansijske dobiti. U ovom slučaju rediteljice i reditelji srpske nacionalne pripadnosti kao i oni koji se osjećaju Bosancima i Hercegovcima neće moći aplicirati dok se ne izjasne drugačije", navodi Rešidat.

Koliko je ovaj pokušaj medijskog linča, navodi Rešidat, neosnovan dokazuje i e-mail koji su rediteljice i reditelji primili od predsjednice udruženja gđe Jasmile Žbanić u kojem se između ostalog navodi:

"Nastavljamo pritisak da se konkurs za UO i NO sarajevskih pozorišta poništi jer je nedovoljno stručnih članova. Odbori su poslužili za “uhljebljenje “političkih miljenika, a procedure su nejasne. U cijelom ovom haosu mogu samo reći da naš rezultat nije tako loš. Od petero prijavljenih dva reditelja su bez političkih veza ušla u NO ili UO. Da se prijavilo više ljudi omjer stručnjaka bi bio veći..."

Rešidat na kraju saopćenja poziva Udruženje rediteljica i reditelja da izvrše registraciju kako ne bi dezavuisali javnost i diskreditovali svoj rad kao nepostojeće udruženje, te kako bi imali pravnu osnovu za zahtjeve prema Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo.