Kultura
1.8k

MESS zbog prijetnji otkazao javno prikazivanje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje"

Piše: I. P.
Foto: Wiener Festwochen
Foto: Wiener Festwochen
Orgnanizatori festivala MESS odlučili su otkazati javno prikazivanje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje", a nakon upućenih prijetnji neimenovanih grupa i pojedinaca.

"Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH", stoji u saopćenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Iz MESS-a kažu kako su netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike festivala.

"Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta", stoji u saopćenju.

Iz MESS-a dodaju da su oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta uzrokovali direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.

"Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protuzakonske zabrane, čime su nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grad", stoji u saopćenju Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Budući da ulaz na predstavu neće biti moguć publici sa kupljenim kartama, novac za kupljene ulaznice bit će vraćen tokom slijedeće sedmice o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Podsjećamo, predstava se našla u središtu pozornosti pojedinih medija nakon što je HKD Napredak zatražio njenu zabranu zbog navodnog vrijeđanja vjernika. Također, pritisku su doprinjeo kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić, te pojedine nevladine organizacije.

Autori predstave ranije su osudilinaslove u kojima se navodi da je predstava nasilje nad vjernicima i njihovim svetinjama i optužbe za bogohuljenje i govor mržnje.

"Ova predstava nema namjeru vrijeđati ničija religijska osjećanja, već ukazuje na političko licemjerje Zapada koje je indiferentno spram stradanja neevropskog stanovništva", rekli su autori.

Predstava je djelo Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režiju potpisuje Oliver Frljić.