Kultura
0

MESS: Sutra prva festivalska premijera – predstava "Kol" Laure Balis

FENA
Program 46. internacionalnog teatarskog festivala MESS u subotu donosi prvu od tri festivalske premijere - predstavu "Kol" Laure Balis, rađenu u koprodukciji Italije i BiH.

Predstava će biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u 20.00 sati. Uloge tumače Paolo Baccarani, Francoise Parlanti, Franco Reffo, Stefania Rossetti, Yasmine Strom, Markus Theisen te Midori Watanabe. Koreografiju potpisuju Laura Balis, Paolo Baccarani i Paolo Rudelli, scenografiju Carlo Sala, dok su za kostime zaslužni Carlo Sala i Paola Giorgi.

Koreografija Laure Balis, na kojoj sarađuju Baccarani i Rudelli, poigrava se s jednostavnim elementima scenografije i nadopunjena je originalnim zvukom koji prožima cijelu predstavu. Realizirana je sa sedam plesača u koprodukciji MittelFesta, pozorišta Bolzano Danza te sarajevskog Festivala MESS, a otvorit će novu pozorišnu sezonu milanskog Piccolo teatra.

Repertoarom MESS-a za 21. oktobar predviđena je izvedba i drame "Višnjik" Antona P. Čehova, kojom će se sarajevskoj publici predstaviti litvanski umjetnici.

"Višnjik", rađen u režiji Rimasa Tuminasa, komad je o ljudima koji ne znaju kako donijeti odluku, govori o tragediji kada neko izgubi svoju zemlju, domovinu ili zauvijek izgubi svoj dom. Radnja je smještena u Rusiju prije revolucije te nagovještava tragične događaje koji će ubrzo uzdrmati tu zemlju, ali i čitav svijet.

Među brojnom glumačkom ekipom su i Jonas Brashkys, Mindaugas Capas, Arnas Rosenas, Audris Chadaravičius te Egle Čekuolyte. Scenografiju je uradio Faustas Latenas.

Ovu komediju u dva čina ugostit će Bosansko narodno pozorište Zenica u 20.00 sati.