ICOMOS
154

Međunarodno vijeće za spomenike: Građevinski radovi na Tašlihanu bili bi pogubni za baštinu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nacionalni komitet ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) u Bosni i Hercegovini osudio je najavljene građevinske radove na Tašlihanu u Sarajevu ocijenivši ih kao uznemirujuću praksu kojom se ugrožavaju vrijednosti ambijenta u cilju realizacije intervencija u prostoru čiji konačni efekat može biti poguban za baštinu.

Između ostalog, članovi NK ICOMOS-a u BiH ukazuju na slijedeće:

"1. Tašlihan je značajan kulturno-povijesni objekt čiji su skromni arheološki ostaci devastirani prilikom izgradnjom podzemne garaže u toku projekta rekonstrukcije hotela Evropa. Tadašnje uklanjanje dijelova temelja Tašlihana i njihovo ponovno "slaganje" na armirano-betonsku ploču podzemne garaže može se okarakterizirati kao stručno neprimjereni postupak tretmana nasljeđa koji je nepopravljivo izmijenio atribute lokaliteta. Ostaje otvoreno pitanje da li je za taj slučaj bila formirana relevantna komisija koja je razmatrala i odobrila Projektnu dokumentaciju "Rekonstrukcije hotela Evropa u Sarajevu" te zašto devastacija arheoloških ostataka Tašlihana nije pravodobno spriječena?

ICOMOS NK u BiH skreće pažnju da su ovako provedene aktivnosti označile početak uništavanja Tašlihana te naglašava da se trenutno planirane intervencije na lokalitetu ne smiju legitimizirati pozivanjem na ranije odobrene i provedene degradacije.

2. Izgradnja novih arhitektonskih struktura na lokalitetu starog Tašlihana je neopravdana i apsolutno neprihvatljiva. Ona bi umanjila vrijednost arheoloških ostataka i onemogućila sagledavanje arhitektonskih i prostornih vrijednosti otomanske arhitekture, koja tome prostoru daje posebanu vrijednost, ugođaj i kvalitet. Komplementarnost arheološkog lokaliteta pod otvorenim nebom i arhitektonskih struktura koje se aktivno koriste jeste značajka ambijenta koju građani nose u pamćenju a koju sve brojniji posjetioci grada otkrivaju reagujući sa divljenjem.

3. Skromni naučno utemeljeni podaci i artefakti o izgledu kulturno-povijesnog Tašlihana ne mogu osigurati njegovu vjerodostojnu rekonstrukciju. Realiziranje kvazi-replike je neopravdano i anakrono.Virtualna prezentacija je prihvatljiva; ona otvara nove mogućnosti i profesionalne izazove i stoji na pragu savremenog i kreativnog načina istraživanja i interpretacije kulturnog naslijeđa.

4. NK ICOMOS u BiH ukazuje na negativne aspekata eksploatacije i komercijalizacije kulturno-povjesnih cjelina kao i nastojanja da se brza finansijska dobit ostvari bez evaluacije posljedica u momentu donošenja odluka. Komitet podsjeća da je uloga institucija države u tom slučaju da strateški i smišljeno štiti interese od javnog značaja a ne da bude medijator u poslovanju pojedinačnih investitora.

Uprkos svemu navedenom, članovi Komiteta su dodatno ohrabreni podrškom brojnih građana koji su, tragajući za etički utemeljenim profesionalnim stavom, kontaktirali Komitet direktno propitujući mehanizme odgovornosti i mogućnosti zaštite nacionalnih spomenika. NK ICOMOS u BiH naglašava da je očuvanje prostornog identita i memorije mjesta Tašlihana pitanje od dugoročne važnosti za Baščaršiju, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu", stoji u saopćenju.