Kultura
0

Međunarodni književni konkurs "Castello di Duino" za mlade autore

FENA
Italijansko društvo "Poezija i humanitarnost" raspisalo je međunarodni konkurs za pjesmu i dramu.

Tema u prvoj sekciji poezije propisana je i vezana za temu Horizonta, pod čim se podrazumijeva životni horizont, duhovni i fizički prostor, granice i otvorenost naše životne sredine, putovanja u drugačije dimenzije, zemljopisna putovanja i sve što ide uz temu Horizont, naročito tema bašte i univerzalnog koja prelazi iz našeg iskustva stvarne bašte u književnu baštinu.

Konkurs je otvoren za mlade autore do tridesete godine.

Pjesme treba poslati do 7. januara 2011. godine. Uz originalnu pjesmu na slovenskom, hrvatskom, bosanskom, srpskom, crnogorskom, makedonskom ili na jeziku manjina, kao što su, recimo, bugarski i vlaški, obavezan je prijevod na engleski jezik, poželjni jezički prijevodi su još italijanski ili francuski.

Novčanu nagradu dobijaju tri najbolja autora, svaki od njih dobija 500 eura, a s obzirom na to da je ovo humanitarni konkurs, 200 eura će izabrani nagrađeni autori donirati lično odabranim humanitarnim djelatnostima ili onima koje je odabralo društvo konkursa.

Konkurs je otvoren i za mlade dramatičare. To je druga sekcija međunarodnog konkursa.

Drame treba da imaju 2.000 znakova, a obavezno treba da ih mladi dramatičari pišu na italijanskom jeziku jer se originalni dramski tekstovi pisani na nacionalnim jezicima neće uzimati u razmatranje. Najbolje tri drame će dobiti pohvalu i priznanje. Najbolji dramski radovi će dobiti mogućnost prezentacije na pozornici u pozorištu u Trstu.

Prijava na konkurs vrši se na internet stranici www.castellodiduinopoesia.it.