Koreografija Vesne Orlić
0

Međunarodni dan teatra u Narodnom pozorištu uz baletni klasik "Posljednja noć - Šeherzada"

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U srijedu, 27. marta, svi ljubitelji baletne umjetnosti će povodom Međunarodnog dana teatra moći uživati u igri solista i ansambla baleta. Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će biti izveden baletni klasik "Posljednja noć - Šeherzada" Vesne Orlić.

Predstava počinje u 19:30 sati. Fragment iz baleta ruskog kompozitora Arama Hačaturjana "Posljednja noć" prvi je dio ove baletne predstave u kojem igraju Luisa Escamilla Rodriguez i Elio Arnoldo Villa Garcia. Čuveni balet "Šeherzada" komponovao je Nikolaj Rimski - Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski.

"Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada u kome se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti.

Kooperativnost, visoka motivacija, entuzijazam i otvorenost prema inovacijama, ali i simbolika legendarne heroine koja je vijekovima bila simbol umjetnosti pripovijedanja, dala mi je ideju da spojim dramske i plesne elemente i tako u potpunosti iskoristim kreativni potencijal ansambla", navela je Orlić.

Balet "Posljednja noć; Šeherzada" ponovo je na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo, u četvrtak, četvrtog aprila s početkom u 19:30.