Kultura
0

Manifestacija “Dani Sarajeva u Beču” od 21. aprila do 4. maja

FENA
Manifestacija “Dani Sarajeva u Beču” bit će otvorena u bečkoj vijećnici “Wappensaal” u ponedjeljak 21. aprila i trajat će do 4. maja.

Prisutnima će se obratiti gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Beča Michael Haupl, a u programu će učestvovati Ansambl "Sonemus" i bit će prikazana modna revija “San o Katarini” dizajnera Adnana Hajrulahović Haada.

Istog dana, prije zvaničnog otvorenja manifestacije u Palači Palffy u Beču bit će otvorene i izložbe “Sarajevo 1878-1918” i "Savremena bh. umjetnost – Prerađeno".

Izlagač izložbe “Sarajevo 1878-1918” je Muzej Sarajeva, a izlagači izložbe savremene bh. umjetnosti “Prerađeno” su Galerija Collegium artisticum i Umjetnička galerija BiH.

U ponedjeljak navečer bit će organizirana bosanska večera uz nastup Damir Imamović trija, a domaćin će biti gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

U utorak, 22. aprila, u Palači Palffy bit će organizirana promocija knjige “Vrtna arhitektura bosanskih avlija kao dio kulturne baštine” autorica Tatjane Ljujić-Mijatović i Azre Švrakić. U utorak će u istoj palači biti održan koncert savremene ozbiljne muzike “Sonemus”, u izvedbi Ansambla “Sonemus”.

Između ostalog, u tržnom centru "Q 19" od 22. do 26 aprila bit će upriličena prezentacija starih zanata i turističke ponude Sarajeva, te će biti predstavljeni projekti preduzeća ZOI '84. Posjetioci će biti posluženi bosanskom kafom iz Ginisove džezve.

U okviru prezentacije bit će predstavljeni tradicionalni sarajevski stari zanati, rukotvorine domaće radinosti kao što su radovi kazandžija, tašnara i filigrana i dr. U toku prezentacije učesnici će na originalan način prikazati proces ručne izrade pojedinih zanatskih proizvoda.

Pored izložbe karakterističnih suvenira grada Sarajeva i BiH, bit će organizovana i izložba Olimpijskog muzeja Sarajeva sa originalnim postavkama iz vremena održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.

U sklopu ukupne prezentacije bit će organizovana promocija turističkih potencijala i turističke ponude grada Sarajeva i BiH sa atraktivnim turističko propagandnim publikacijama i videoprojekcijama.

U srijedu, 23. aprila, u Palači Palffy bit će upriličena prezentacija Hagade i Ahdname u organizaciji Jevrejske zajednice BiH i Franjevačkog samostana Fojnica.

U utorak, 29. april,a u Ensembletheateru bit će izvedena predstava “Ay Carmela”, u izvedbi Sarajevskog ratnog teatara SARTR, autora Jose Sanchis Sinisterra i reditelja Roberta Raponje.

U nedjelju 4. maja u Augarten/Bunkerei bit će organiziran koncert na otvorenom, kada će biti i zatvaranje manifestacije “Dani Sarajeva u Beču”. Na koncertu će se predstaviti Kulturno umjetničko društvo “Lola”.

Ansambl “Lola” izvodit će igre i pjesme naroda BiH, u izvornim narodnim kostimima i uz muzičku pratnju narodnog orkestra. U intermecima folklornih koreografija bit će izvođene sevdalinke uz izvorni instrument saz.