Kultura
0

Maestralnim nastupom Dhafera Youssefa završen 16. Sarajevo Jazz Fest

FENA
Maestralnim koncertom benda Dhafera Youssefa u petak navečer završeno je šesnaesto izdanje Sarajevo Jazz Festa, već tradicionlnog muzičkog okupljanja nekih od najznačajnijih imena svjetske jazz scene.

Obraćajući se prisutnima u prepunoj dvoprani Bosanskog kulturnog centra, Direktor Jazz Festa Edin Zubčević izrazio je posebnu zahvalnost publici koja je u velikom broju pratila dešavanja i u ovogodišnjem izdanju te sve značajnije muzičke smotre. Također se zahvalio i najužim saradnicima, bez kojih bi Festival bio nemoguć, ljudima koji su neumorno radili na organizaciji i funkcionalnosti Jazz Festa.

Posljednji izvođač na ovogodišnjem Jazz Festu bio je bend Dhafera Youssefa, muzičara već odavno poznatog sarajevskoj publici koji je nastupao na već tri Sarajevo Jazz Festa. Maestralnim muziciranjem koje je trajalo do ponoći, Dhafer Youssef i njegov band u sastavu Kristijan Randalu na klaviru, Chris Jennings na kontrabasu, i Chander Sardjoe za bubnjevima, priuštio je sarajevskoj publici još jednu nezaboravnu muzičku noć.

Prije nastupa Dhafera Youssefa u BKC-u, zadnjeg festivalskog dana u Pozorištu mladih nastupili su i krajnje neuobičajena i nestandardna švicarska umjetnica, Ericka Stucky, koja je ponudila publici duhoviti i kreativni perfomans koji je naslovila kao "Suicide Yodels", i eksplozivnu kombinaciju "ZVRN", Bojana Zulfikarpašića, Mirona Rafajlovića i Paola Vinnaccie koji su svojim virtuoznim improvizacijama oduševili publiku u Pozorištu mladih.