Kultura
0

Mađarskom predstavom nastavlja se festival MESS

Klix.ba
Predstavom "Getting Horny Bacchae" redatelja Sandora Zsotera iz Mađarske, nakon jučerašnje pauze nastavlja se 43. teatarski festival MESS.

Izazovna teatarska produkcija Euripidovih Bahantkinja, oblikovana u performativno-parodijskom stilu, djelo je Sandora Zsotera koji u saradnji sa dva finska, dva grčka i dva mađarska glumca, po četvrti put, rade na ovom klasičnom djelu. Ovo je njegova druga režija Bahantkinja (prvi put je izvedena 2001. godine u Katona Jozsef Theatru – Kamra), što uz dva workshopa na istu temu, jednom u Helsinkiju i drugi put u Solunu, govori u prilog izuzetnoj opčinjenosti ovom antičkom dramom što je na koncu rezultiralo i vlastitim scenarijem. Prema riječima režisera, scenario je termin koji više odgovara prirodi teksta nego dramski predložak jer su neke od ideja inspirisane filmom, ali i zbog toga što slike i tekst prate jedni druge.

S. Zoster ima reputaciju inovatinog i kontroverznog reditelja koji "ruši tradicionalne teatarske konvencije", a prepoznatljivost njegovog umjetničkog izraza bazirana je na scenskoj slikovitosti i neobičnosti. Getting Horny Bacchae je moderna adaptacija antičke drame koja nastoji oblikovati unutarnju napetost dionizijskog temperamenta miješanjem različitih jezika, slika, zvukova, pokreta i ponavljanja, provocirajući tako elementarne odgovore/reakcije na destruktivne i oprečne sile imanentne satirskoj prirodi.

Ovo je predstava koja pokazuje i dokazuje da komunikacija u teatru može biti uspješno realizovana čak i kada izvedba počiva na tri različita jezika.

"Getting Horny Bacchae" je predstava koja je nastala kao zajednička produkcija članova Teatarske unije Evrope u okviru projekta pod nazivom "Od workshopa do evropske koprodukcije" započetog prije dvije godine.

"Getting Horny Bacchae" je na programu večeras, 23.10. u Narodnom pozorištu u Sarajevu sa početkom u 19.30 sati.

www.mess.ba