Kultura
61

Mačković: Nove generacije će sevdalinku sačuvati od zaborava

NAP
Kenan Mačković
Kenan Mačković
Više nema straha da će sevdalinka pasti u zaborav. Jer, došli su mladi muzičari koji će čuvati ovu tradicionalnu pjesmu, i koja će zasigurno još trajati, kaže za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) mladi profesor klavira i vokalist Kenan Mačković.

Iako se, kaže on, prije nekoliko godina činilo da će sevdalinka pasti u zaborav i da će je sa scene potisnuti neki novi muzički pravci, tradicionalna bh. pjesma doživljava svoju naglu ekspanziju. Sve je više omiljena među mlađom publikom, a i sve je više mladih pjevača koji interpretiraju sevdalinku. Od gubitnika, sevdalinka se ponovo penje ka vrhu muzičke scene u BiH.

"Sve je nekako krenulo, čini mi se, od pojave grupe Sevdah reunion, preko Amire Medunjanin, Damira Imamovića, Divanhane, a kasnije i drugih izvođača. Sada je već sigurno da će sevdalinka i dalje živjeti. Istina, u nekom novom ruhu, jer nove generacije moraju donijeti i nešto svoje", kaže Mačković.

On je još od malih nogu ljubitelj sevdalinke. Kao dijete je učio pjevati od eminentnih sevdalija, između ostalih i od Safeta Isovića. Trenutno je na postdiplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i radi kao nastavnik u muzičkoj školi gdje nastoji da prenese svoje znanje i umijeće sviranja i pjevanja na mlade generacije.

Mačković napominje da publika ne treba očekivati neke nove tekstove, odnosno, nove sevdalinke.

"Može neko napisati pjesmu u stilu sevdaha, ali to ne može biti sevdalinka. Jer, sevdalinka je samo ona pjesma koja je nastala u periodu kada se sevdah živio, a to je periodu od Osmanskog carstva pa na ovamo. Novi muzičari će se usredočiti na izvođenje već opjevanih sevdalinki, uz unošenje nekih noviteta, koji također mogu biti zanimljivi", kaže Mačković.

Zajedno sa kolegom Mirzom Redžepagićem, profesorom gitare, Mačković je snimio obradu sevdalinke „Putuj vjetre“ koju će izvesti i u Domu mladih u sklopu 4. Sarajevo sevdah festa 31. maja.