Kultura
0

Likovna kolonija na Ozrenu za sarajevske osnovce

FENA
Likovna kolonija "Boje jeseni" za članove likovnih sekcija osnovnih škola s područja Starog Grada organizirana je u Planinarskom domu na Ozrenu kod Srednjeg.

Likovnu koloniju organizirala je i finansirala Općina Stari Grad putem Službe za obrazovanje, kulturu i sport, a sudjelovalo je 18 učenika, članova likovnih sekcija, kao i nastavnici likovne kulture, direktori škola i predstavnici Općine.

Pomoćnica općinskog načelnika za kulturu, obrazovanje i sport Amina Deljković kazala je Feni da će likovni radovi učenika šest starogradskih osnovnih škola naslikani na toj koloniji biti izloženi u holu velike sale Općine Stari Grad. Najbolji radovi će biti nagrađeni. Kolonija je bila jednodnevna, a za sudionike je osiguran prijevoz i hrana.

Likovna kolonija za osnovce tradicionalna je manifestacija i projekt Općine Stari Grad, a svake godine održava se na drugoj lokaciji.

Tehničku pomoć pri realizaciji ove kolonije osigurali su članovi Planinarskog društva "Igman" iz Sarajeva. Odlukom Općinskog vijeća Ilijaš 2010. planinarski dom na Ozrenu (1.310 m.n.v) ustupljen je na korištenje PD "Igman" i bio je umnogome devastiran. Dosad je volonterskim radom članova i donacijama urađena većina radova na prizemlju objekta. Iz tog društva navode da im dobro dođe svaka vrsta pomoći da bi objekt što prije u potpunosti osposobili i stavili ga na raspolaganje planinarima i ostalim ljubiteljima prirode.

PD "Igman" osnovala je 1956. godine grupa zaljubljenika prirode. Bilo je to jedno od najaktivnijih planinarskih društava bivše Jugoslavije i dobitnik najviših priznanja. Nakon rata u BiH, PD "Igman" obnovilo je rad 1999. godine i tako nastavilo tradiciju. Važan segment Društva je rad s mladima, a raznim aktivnostima nastoji osmisliti njihovo slobodno vrijeme.