Kultura
0

Lekcija: Šta je internet forum?

Sarajevo-x.com
Ponukani brojnim optužbama za sadržaj tekstova i poruka objavljenih na forumu našeg portala objavljujemo tekst u kojem želimo svim bh. novinarima, kao i novinarima iz susjednih nam zemalja, pojasniti šta su tačno internet forumi, ko je odgovoran za njihov sadržaj, kako razlikovati forum od portala te ko to piše na internet forumima.

Nerijetko se brojni bh. novinari, čast izuzecima, a u zadnje vrijeme i novinari susjednih zemalja, okome na naš portal i optuže uredništvo i vlasnike našeg portala za sadržaj poruka na našem forumu. Novinari, često u afektu, kako bi udovoljili svojim urednicima, privukli pažnju, povećali tiraž svojih izdanja ili gledanost svojih emisija i napravili „teatralnu“ priču, objave da je uredništvo portala ili čak vlasnici objavili neki sporni tekst koji je, ustvari, objavio anonimni korisnik foruma.

Takvi novinari, često zbog svoje neprofesionalnosti, neupućenosti i informatičke nepismenosti ne znaju razlikovati forum od portala. Iako je forum sastavni dio portala, njegov sadržaj gotovo nikako ne popunjavaju ni vlasnici niti uredništvo portala već sami korisnici portala, tj. posjetitelji. Posjetitelji mogu biti anonimni, što je jedan od glavnih razloga što su forumi na internetu popularni.

Svaki korisnik prilikom registracije na sve forume, pa uključujući i naš, prihvata opširna pravila i uslove korištenja, kojim prihvata da je samo on odgovoran za sadržaj poruka koje ostavlja na forumu. Stoga, ni u kom slučaju za poruke korisnika ne mogu se smatrati odgovornim niti vlasnik portala niti uredništvo. Dodatno, na dnu svake stranice foruma istaknuta je napomena: "Poruke na forumu odražavaju isključivo stavove njihovih autora, a nikako i stavove internet portala Sarajevo-x.com." Također, svi korisnici foruma prilikom registracije i korištenjem samog foruma prihvataju mogućnost da "na forumu mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima".

U pravilima foruma dalje stoji da „administrator/moderator foruma ima pravo, ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu“. Zbog obimnosti posla, nijedan moderatorski tim na svijetu nije u mogućnosti konstantno pratiti hiljade poruka dnevno koje upišu korisnici i istovremeno reagovati. Upravo zato, niti ijedna agencija na svijetu, kao ni bh. Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), ne može kontrolisati internet, jer na svijetu ne postoji aparat koji bi pravovremeno kontrolirao poruke na svim internet servisima itd.

Naš moderatorski tim, koji se sastoji od forumaša volontera, na sve prijave na određene poruke koje krše pravila i uslove korištenja foruma, pokušava što je prije reagovati. Vrijeme za reakciju često varira od prisutnosti moderatora, ali svi dajemo sve od sebe. No, to svakako nije razlog za novinarsku priču, pogotovo neprovjerenu. Svi forumi, pa i naš, štiti privatnost i anonimnost svojih korisnika osim u slučaju tužbe i policijske prijave, kada smo dužni dati, kao što i radimo, sve podatke o nekoj osobi.

Svaki iole profesionalan novinar ne bi smio koristiti forum kao izvor za novinarsku priču, jer se s novinarskog stanovišta poruke na forumima nimalo ne razlikuju od kafanskih priča. Bila to diskusija na internetu ili u kafani razlika je nebitna.

Upravo, u našoj zemlji kao i na cijelom Balkanu, internet kao medij, pa i forumi se najčešće ocrnjuju i novinari nestrpljivo očekuju i najmanju priliku kako bi ocrnili internet i sve na njemu, dok se u svijetu radi upravo suprotno i internet posmatra kao nešto pozitivno i revolucionarno što je pomaklo granice svjetske ekonomije, obrazovanosti i komunikacije među ljudima.

Šta je internet forum? (wikipedia)

Internet forum je usluga na Internetu koja omogućava razmjenu mišljenja među korisnicima upotrebom browsera. Sve poruke koje korisnik napiše i pošalje na forum vidljive su svim ostalim sudionicima foruma. To nalikuje na oglasnu ploču (engl. message board) na kojoj sudionici ostavljaju poruke. U načelu poruke na forumu mogu ostavljati i čitati korisnici interneta bez ograničenja. Korisnici su najčešće anonimni jer se pri slanju poruke na forum ne mora navesti pravi identitet. Zbog lakšeg snalaženja forum je obično podijeljen u nekoliko grupa prema temama razgovora. Jednostavnost uporabe i mogućnost anonimne rasprave o različitim temama jedan je od glavnih razloga popularnosti foruma. Za internetski forum se dovoljno služiti web preglednikom. Poruka poslana na jedan forum vidljiva je samo na tom forumu. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se sudjeluje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Svi razgovori/diskusije ostaju sačuvani na forumu dok ih ne obriše moderator (stvarna osoba).