"Sve bio je ritam"
19

Legendarni bubnjar Azre Boris Leiner predstavio autobiografiju: Eksplicitni prikaz jednog vremena

N. O.
Promocija autobiografije Borisa Leinera (Foto: I. Š./Klix.ba)
Promocija autobiografije Borisa Leinera (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u Centru kulture i mladih u Sarajevu održana promocija rock autobiografije Boris Leinera, legendarnog bubnjara Azre, a koja nosi naziv "Sve bio je ritam". Nakon promocije je održana i izložba fotografija likovnih i kiparskih radove Leinera u Fotogaleriji Jelićeva.

Knjiga je izdana u Hrvatskoj i Srbiji, a ubrzo nakon izdavanja postala je hit. Predstavlja autentično i zabavno štivo koje obuhvata najzanimljivije momente Leinerove bogate rockerske karijere, a kako je sam autor kazao pisanje nije teklo tako glatko kao kiparstvo koje je studirao na Akademiji likovnih umjenosti.

"Sa knjigom je bilo puno teže nego s kiparstvom. Kiparstvo sam nekad studirao sam 80ih godina i koristeći ta znanja napravio dosta portreta slavnih ličnosti. Međutim, kod nastajanja same knjige bilo je puno problema i silna energija se utrošila da bih se ja uopće skoncentrisao i ohrabrio da napišem knjigu", kazao je.

Otkrio je da je urednica knjige Jasminka Mitrić zaslužna za to što je 50 kratkih priča "iskrenih do boli" ugledalo svjetlost dana.

Kazao je da knjiga obuhvata njegovo "zrelo doba, vrijeme odrastanja odnosno period od 18 do 35 godine kad se vratio iz Njemačke" i da istovremeno obuhvata periode Azre, Haustora, Vještica, So Mazgoona.

Istina je da se namučio s knjigom, ali kako je kazao, imao je sreću da nije bio previše opterećen: "Nisi pisac, nisi pretenciozan, prenosiš to kako si živio i pričao drugovima u kafani, u kafiću i bekstageu, i to je u biti kvaliteta te knjige, da je svježa, iskrena, direktna i nosi duh tog vremena".

Jasminka Mitrić ističe da je sukladno tome izabrana za urednicu: "Jer sam jezičar po krvi, a likovnjak po struci, roker i s ove i s one strane stagea".

Otkrili su da su reakcije na knjigu odlične jer su "podigli na noge prastare fanove i u biti je mladih iznenađujuće puno" što smatraju da je svojevrstan fenomen nakon 40 godina.

"Puno je više pozitivnih reakcija od negativnih, a ipak je najvažnije je da ste izazvali reakciju. Ima naravno i zamjerki jer je knjiga dosta eksplicitna, ali su u principu kritike jako dobre i prepoznale su to da je knjiga u tom smislu jedinstvena", kazala je urednica.

Recenzent, zagrebački književnik Đorđe Matić kazao je da dugo nije bilo "iskrenije i eksplicitnije knjige".

"Rock and roll ima svoju ikonografiju, svoje djevojke i bez toga on i nema smisla ako nije statement i bunt slobode i zašto to stavljati u parametre estrade i 'lakirati' da se gubi historijska vjerodostojnost", zaključili su.