Sajam knjige
0

Lakše do knjiga koje više nisu u prodaji, a i do prve knjige

FENA
Foto: Skenderija.ba
Foto: Skenderija.ba
Jedan od štandova koji privlači pažnju na ovogodišnjem Sajmu knjige jeste i štand Grafičko-izdavačkog predužeća "Grafika Šaran". Naime, oni su pokrenuli projekt "Štampa na zahtjev".

"Štampa na zahtjev" predstavlja tehnologiju štampanja knjiga po prijemu narudžbe. Na ovaj način autori čije knjige su rasprodate ili pak oni koji žele objaviti knjigu bez ikakvog ulaganja imaju priliku za obnovljena ili prva izdanja svojih djela.

Kako kaže Adnan Hadžić autor ulaže svoju pamet, svoje djelo, sve ostalo radi "Grafika Šaran".

Pojednostavljeno, autori koji žele objaviti knjigu ili nešto drugo mogu donijeti rukopis na pdf formatu, dogovoriti se s izdavačem kakav uvez i dimenzije žele. Ovaj projekt također pruža mogućnost studentima da ne moraju kopirati udžbenike već da imaju priliku učiti iz štampanih knjiga, a i profesori čije knjige se nađu u prodaji na ovaj način imaju naknadu.

Prednost ovog projekta jeste što se po želji može štampati i samo jedna knjiga, znači štampa nije uvjetovana tiražom.

Neki od ciljeva ovog projekta su da autorska djela ne budu inventar već da bez obzira na tiraž budu objavljena i da izdavači djela koja nisu ekonomična za novo izdanje mogu bez problema štampati i nastaviti s prodajom.

Za desetak dana u opticaju će biti i web stanica www.bibi.ba na kojoj će svi zainteresirani saznati više o projektu.