Apel vlastima
0

Kultne institucije kulture u BiH na ivici opstanka

FENA
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
Zemaljski muzej (Foto: Sarajevo-x.com)
Povodom teške materijalne situacije u kojoj se nalazi sedam državnih institucija kulture upriličena je konferencija upozorenja s naglaskom na njihovo materijalno stanje.

Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Narodna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH na ivici su opstanka i prijeti im zatvaranje.

Nakon što su po ko zna koji put apelirali na odlazeće i dolazeće predstavnike vlasti da konačno riješe problem statusa i redovnog finansiranja ovih institucija donesen je i zaključak.

U Zaključku koji potpisuju direktori ovih sedam institucija navodi se da će tražiti od Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo da dodijele sredstva da bi ove ustanove ovu godinu završile bez gubitka. Također od ovih ministarstava i Vijeća ministara tražit će se i povećanje godišnje tranše finansiranja redovne djelatnosti.

U Zaključku se navodi da će tražiti od Federalnog ministarstva kulture i sporta da interveniše s konkretnim sredstvima do kraja godine.

Institucije će se obratiti i dužnicima. A na listi dužnika se nalaze i Gradska uprava Sarajeva s 15.000 i Općina Tuzla s 5.000 KM koje duguju Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti za organizaciju manifestacije posvećene 100 godina rođenja Meše Selimovića.

Narodna i univerzitetska biblioteka od Grada potražuje budžetom planirana sredstava od 20.000 za štampanje časopisa "Bosniaca".