Kultura
0

Konzorcij projekta Fama kolekcije počinje realizaciju druge faze

FENA
Konzorcij projekta Fama kolekcije - Opsada Sarajeva 1992.-1996. počinje realizaciju druge faze, nakon što su nedavno promovirani virtuelna Fama kolekcija i idejni projekt Muzeja opsade Sarajeva - Umijeće življenja 1992.-1996., koji bi trebao biti izgrađen na prostoru parka Hastahana na Marijin dvoru u Sarajevu.

Potvrdio je to Feni direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS i jedan od članova konzorcija Dino Mustafić, naglašavajući da je na tehničkom planu sljedeća faza vrlo značajna - rad grupe arhitekata na urbanističkom projektu muzeja, što se očekuje da će biti završeno do ljeta.

"Potom ćemo raditi na umrežavanju gradova koji podržavaju ovu ideju - od Barcelone koja je lider i pokrovitelj ove ideje, do Grada Sarajeva koji je podržao ideju o izgradnji muzeja. Sada ćemo raditi na prikupljanju sredstava i donacija da bi izgradnja objekta muzeja mogla početi", kazao je on.

Ocijenio je važnim naglasiti spremnost Općine Centar i načelnika Dževada Bećirevića koji je djelovao vrlo efikasno od davanja zemljišta površine 11.500 kvadratnih metara za muzej, do podrške prvim radovima na izgradnji muzejskog objekta.

"Sarajevo će ovim zaista dobiti jako važan kulturni objekt. Taj muzej će biti svojevrsni naučno-edukacioni centar, jer je cijela strategija projekta njegova samoodrživost. Prvi put u BiH je na djelu jasna relacija javnog i privatnog sektora, u kojem Fama kolekcija ulaže i donira najznačajniju balkansku kolekciju usmene i pisane historije o fenomenu opsade Sarajeva", smatra Mustafić.

On se nada da će se već sljedeće godine moći izglednije govoriti o terminima početka gradnje muzeja.

FAMA kolekcija predstavlja najveću svjetsku nezavisnu kolekciju multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva i dešavanja u vezi s raspadom Jugoslavije. Nastajala je 20 godina, kao novi pristup dokumentiranju činjenica i dokaza.

U kolekciji se, pored ostalog, može pogledati najveća svjetska govorna historija fenomena opsade Sarajeva, s 50 sati needitovanog i 30 sati editovanog videomaterijala koji obuhvata 1.000 videointervjua s više od 450 Sarajlija - ljekara, djece, generala, umjetnika, novinara, prosvjetnih radnika, domaćica, glumaca, političara, inovatora, građana.

Tu je i anketa o preživljavanju '92.-'96., kao prvo i jedino istraživanje provedeno o iskustvu preživljavanja Sarajlija za vrijeme opsade, zatim više od 10.000 tekstualnih podataka na različitim jezicima o iskustvima i događajima tokom perioda 1991.-1999., 60 sati videomaterijala snimanih uživo i tematskih kompilacija, te više od 3.000 vizuelnih podataka - fotografija, crteža, animacija, detaljnih mapa i ilustracija koji predstavljaju različite teme - od opsade Sarajeva do raspada Jugoslavije.

Konzorcij projekta FAMA kolekcije čine - Internacionalni teatarski festival MESS, FAMA International, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava.