Kultura
0

Koncert duhačkog ansambla "Winds of Change" 8. i 10. maja

FENA
Muzičari bez granica BiH predstavit će 8. i 10. maja u 20 sati prvi bh. duhački ansambl "The Winds of Change", kada će održati koncert u Domu Oružanih snaga BiH.

Repertoar koncerta urađen je u jedinstvenom aranžmanu kompozitora i aranžera prof. Willem Van Merwijka, koji je i do sada uspješno surađivao s ansamblom.

S obzirom na to da se ansambl često predstavljao djelima njemačkih klasika i bh. tradicionalnim temama, ovu će godinu početi kompozicijama baroknog, ranoromantičarskog i impresionističkog stila francuskih kompozitora Berlioza, Faurea, Rameaua te Ravela.

Drugi dio koncertnog repertoara uključit će melodije Makedonije koje su popularnost stekle posljednjih šezdeset godina, poput "Zajdi, zajdi" i "Jovano, Jovanke".

Jedan od ciljeva projekta uvijek je bila i saradnja s vanjskim saradnicima i različitim muzičarima da bi se razmijenila iskustva i stvorio interkulturalni dijalog.

Publika će imati priliku uživati u jedinstvenoj vokalnoj izvedbi specijalne gošće Amire Medunjanin.

"The Winds Of Change" broji šesnaest mladih bh. profesionalaca koji djeluju u saradnji s jednim od najeminentnijih ansambala u Holandiji i Evropi -"Holandski duhački ansambl".

Ovo je jedini ansambl u BiH koji predstavlja spoj duvačkih drvenih i limenih instrumenata, uz bas i udaraljke, te klavir i vokal.

Muzičari bez granica teže da stvore uvjete koji kroz inovativne kulturne programe povezuju muziku, umjetnost i druge kulturne inicijative s edukacijom, socio-ekonomskim razvojem, identitetom i promocijom novog bh. imidža.

Sveobuhvatni cilj projekta je uspostavljanje interkulturalnog dijaloga i stvaranje uvjeta za kulturne saradnje između Makedonije, BiH, Francuske i Holandije.

"Winds of Change" je pozvan da kao gost učestvuje na koncertu "Balkan Wedding" u produkciji Holandskog duhačkog ansambla u velikoj sali Cponcergebouw Amsterdam, jednoj od najrenomiranijih sala među deset najposjećenijih u svijetu. Koncert će biti održan 21. maja.

"Winds of Change" će nastupiti sa spomenutim domaćinom, te Esmom Redžepovom i Vasile Nedeom, a sljedeću noć će održati i samostalani koncert.