Kultura
311

Koncert Boška Jovića i Belme Alić u Bošnjačkom institutu

FENA
Sarajevo art organizuje nastup gitariste Boška Jovića i violončelistice Belme Alić u utorak, 25. marta u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića sa početkom u 19:30 sati.

Na programu će biti djela kompozitora: Loilette J.B.de Gant, A. Vivaldi, B. Marcello, A. Pärt, H.V. Lobos, A. Piazzola.

Boško Jović je diplomirao na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine. Na odsjeku za gitaru je diplomirao 2006. godine u klasi prof. Zorana Krajišnika, a magistriralo je na odsjeku za gitaru u klasi prof. Alexandera Swetea 2010. godine.

Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra "2007“ i Sarajevske, filharmonije. Sarađuje sa umjetnicom Amirom Medunjanin, a do sada je osim u Bosni i Hercegovini nastupao u: Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, Švicarskoj, Indiji i Norveškoj.

Belma Alić je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi. Bila je članica Međunarodnog omladinskog gudačkog orkestra (dirigent Simon Robinson) u Sloveniji i dvije koncertne sezone Svjetskog simfonijskog orkestra muzičke omladine.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i 2001. godine prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Val Tidone u Italiji u kategoriji kamerne muzike, te 2010. godine specijalno priznanje za nestandardne ansamble u kategoriji Tidone folk (duo-glas i violončelo).

Dobitnica je nagrade za poseban nastup na završnom koncertu seminara za gudače u Italiji (Martina Franca) 2010 godine. Kao solista nastupala je uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, Kamernog simfonijeskog orkestra Zenica, Orkestra studenata Muzičke akademije u Sarajevu, Kamernog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu i Mostar Sinfoniette.